Üniversiteden bu yıl mezun olacak ve eğer tipik bir Türk öğrencisiyseniz, MBA yapmayı planlıyorsunuz demektir. Öyleyse, MBA”li işsizler arasında yer almaya hazırlanıyorsunuz!Dünyanın her ülkesinde şirketler işe eleman alacakları zaman genelde “iş tecrübesi” olan kişileri tercih ediyor. Bu da öğrencilerin üniversite yıllarını çok verimli geçirmelerini gerektiriyor.
Üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulmak genelde zor olur. Bunun en temel nedeni, sadece bir üniversite mezunu olmak iş bulmaya yetmiyor. Sizleri, diğer milyonlarca üniversite mezunundan ayıran hiç bir özellik yoksa tabii. Durum böyle iken, birde üzerine MBA yapıp, ondan sonra ilk iş deneyiminizi kazanmayı planlıyorsanız, o zaman işiniz bir kat daha zorlaşır.
Hiç iş deneyimi olmayan bir MBA’linin işletmeye faydası yeni mezundan pekde farklı olmaz. Elbette, MBA’linin bilgisi biraz daha engin olacaktır. Ama sadece teori görmüş bir kişinin, ortalama bir yönetici üzerinde etkisi “aynı”dır.
Dünya çapında isim yapmış üniversitelerin MBA programlarına baktığınızda, bu okulların hepsinin en az 2 yıl iş deneyimi aradığıni görürsünüz. Yani iş tecrübesi, MBA yapmak için bile gerek şart. Buna bir sebep, iş deneyimi olanların dersleri daha iyi kavrıyor olması, işletmelerde yaşadıkları deneyimler sayesinde dersleri zenginleştiriyor olmaları.
MBA yapmadan önce iş tecrübesi edinmenin önemli bir faydası, MBA programından ne beklediğinizi daha iyi anlamanız. Hangi alana ilgi duyduğunuzu görerek bu alanda uzmanlaşmak üzere MBA derslerinizi almanıza olanak tanıyacaktır. Örneğin pazarlama, finans, lojistik, insan kaynakları gibi. MBA yapmak demek ayrıca “fiyatınızı artırmanız” anlamına gelir. Ama eğer lisans eğitiminizin arkasından hemen MBA yapıyorsanız, o zaman fiyat artırmak değil, iş bulmak için bu hakkınızı kullandınız demektir. Amerika’da yapılan istatistikler, MBA mezunlarının daha fazla maaşlar ile çalıştıklarını kanıtlıyor.
İş ortamları hayatınızın her gününü çalışarak geçirmek isteyeceğiniz “mükemmel” ortamlar değiller. Heyecanla başladığınız yeni iş yerinizde, işiniz haricinde birçok faktörün “iş memnuniyetinizi” etkilediğini göreceksiniz. Kariyer odaklı iseniz, kariyerinizin dönüm noktaları olacaktır. Bu dönemlerden bir taneside iş dünyasından belli bir dönem ayrılmak ve “okula” geri dönmek olabileceği gibi, gelişen teknolojiler sayesinde çalışırken “uzaktan eğitim” ile eğitiminize devam etmeniz de alternatiflerden bir tanesi olabilir. Bu dönemler hem hayatınızdan ve kariyerinizden ne beklediğinizi tekrardan değerlendirmenize yardımcı olacak hemde bir sonraki adımınızın daha kuvvetli ve istediğiniz yönde olmasını sağlayacaktır.
MBA’li “işsizler” yada MBA’li “memurlar” kategorisine girmeden önce ve kariyerinizden beklentilerinizi az çok anladıktan sonra lisans üstü eğitiminize başlamanız, daha sağlam bir profesyonel geleceğe sahip olmanızı sağlayacaktır.