Girişimci olmak bir çoğumuz için büyük bir heves. Pek azımız kendi işimizi kurup yönetebiliyoruz. Girişimcilik temelde biraz kişilik özelliğiyle ilgili biraz da ülke kültürüyle ilişkili. Örneğin, 1 gün içinde ABD’de iş kurabilirken, Türkiye’de bir dolu prosedürü yerine getirmeniz gerek. Bu tür teşvik edici ya da zorlayıcı düzenlemeler elbette girişimcilik kültürünü de etkiler.
Girişimci kişiliğe sahip olmanız, sanılanın aksine ille de gidip kendi şirketinizi kurmanız anlamına gelmiyor. Kurum içinde girişimci kişilik sergileyen kişilere “girişimci yönetici” diyoruz. Önümüzde ki dönemlerde girişimci yöneticiler şirketlerin en fazla arayacağı çalışanlar olacak.
Jill Hender’a göre, girişimci yönetici ile yenilikçi (innovator) arasında pek de bir fark yok. Ikisi de bir hayali hayata geçiren kişiler. Onları her hangi bir yöneticiden ayıran özellikleri şöyle sıralıyor Jill Hender:
- Vizyoner ve doymakbilmez birer aksiyon insanıdırlar.
- Kendilerine güvenen, cesur kişiliklerdir.
- Akıcı bir zekaya sahiptirler. Meraklı olduklarından araştırmayı seven ve zorlu işlerin arkasından gitmeyi tercih edenlerdir.
- Konular hakkında teknik bilgileri güçlüdür. Aynı zamanda piyasaları iyi anlar ve iyi yöneticidirler.
- Gaule and Sprinks’e göre girişimci yöneticiler hem içsel hem de dışsal motivasyona sahiptir.
- Belli bir ölçüde risk almayı severler. Yaptıkları işi daha iyiye götürecekleri durumlarda, inandıklarını yapmayı tercih ederler, işten atılma riskleri olsa bile.
- Iletişim becerileri çok kuvvetli olduğu gibi başarılı ve başarı güdülü bireylerdir.
- Kendi vizyonları doğrultusunda diğerlerini ikna etmeyi severler.
Bu özelliklerden birçoğuna sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, siz de bir girişimci yöneticisiniz demektir.
Girişimci yönetici olmanın avantajlarından biri hayatlarını yönlendirebilmek için gereken inanca sahip olmalarıdır. Donanımlı olduklarından her tür durum ve şartta ileri hareket edebilirler. Bilgileri yoksa, bileni ya bulur ya da konuyu öğrenirler. Kafalarına koyduklarını yapmak için itici güçleri içsel motivasyonları ve tutkularıdır.
Girişimci yöneticiler, kariyer diye birşey olmadığını bilirler. Onlar için aslolan hayallerinin peşinden gidiyor olmaktır. Arzuladıkları işler doğrultusunda çalışıyor, değişiyor ve değiştiriyor olmaktır.
Kısacası, girişimci yöneticiler değişimi körükleyenlerdir. Yeniliklerin gelmesini teşvik eden, statükoyu kırabilen ve hem kendilerinin hem de projeleriyle kurumun daha da yüksekelmesi için çalışanlardır.
6 Comments
Tayfur Gündoğan
Yine güzel bir yazı, blogunuzla yeni tanıştım, kaleminize sağlık, başarılar.
Pınar Vural
Fatmanur hanım; yine çok güzel ve motive edici bir yazı tebrik ederim,başarılarınızın devamını dilerim.
http://pinarvural.fikir.tk
Cem Berkmen
Web sayfanızla ilk karşılaştığımda kuşkuluydum. Ancak zamanla yazılarınızı okudukça ve okuduklarımı uygulamaya çalıştıkça güzel sonuçlar almaya başladık. Ufkumuz genişledi.
Girişimci olarak sizin gibi insanlar bizim eksiklerimizi tamamlamamızda çok yardımcı oluyor. Size çok teşekür ederiz.
Saygılarımızla.
Muhammet YILDIZ
araşatırmacı bir ruha sahip olmak olaylara karşı dik durmayı ve yeni buluşlara yeni fikirlere yelken açmayı sağlıyor.yazınız ve fikirleriniz güzel sizin sitenizle ve yazılarınızla yeni tanıştım.kaleminize sağlık.devamını diliyor iyi çalışmalar diliyorum.hoşçakalın.(antalyadan)
Pingback: Girişimci Yonetici Ne Yapar? | Kariyer Yolculugu | Bir Profesyonelin Evrimi
Uğur Özmen
Çok güzel bir yazı.
“Girişimci” geçinenlere, “büyük şirketlerde innovasyon olmaz” diyenlere bir yanıt gibi olmuş.
Taksitli kartı çıkartırken de, puan kataloglarını ortadan kaldırırken de, yeni sadakat kartları çıkartırken de ücretli çalışıyordum.
Dediğin gibi “kariyer diye birşey olmadığını, aslolanın hayallerinin peşinden gitmek olduğunu, arzuladığın işler doğrultusunda çalışıyor, değişiyor ve değiştiriyor olmayı” anlatmak çok daha zor oluyor.