Hepimiz bir şekilde zayıf olduğumuz noktalarda kendimizi geliştirmeyi isteriz. Zaman zaman kendimizi yer bitiririz. Neden zayıf olduğumuz bir noktamız istediğimiz kadar kuvvetli bir noktamız haline dönüşmüyor diye kendimizi yer dururuz…
Pozitif Psikoloji ile 2000 yılından bu yana ilgileniyorum. Özellikle bu akımı başlatan ve yayılmasına neden olan University of Penn profesörlerinden Martin Seligman’ın kitapları ve çalışmaları üzerinde kafa yoruyorum. Martin Seligman hayatta verimlilık, başarı ve mutluluk gibi olguları anlamamızı sağlayan kısıma pozitif psikoloji adını vermiş.
Bu çalışmalardan bir tanesi ise başarılı olmak için kuvvetli olduğunuza inandığınız yönlerinizi ve yeteneklerinizi daha çok kullanıyor ve geliştiriyor olmanız gerektiğidir. Oysa yöneticiler genellikle çalışanların zayıf olduğu konularda kendilerini geliştirmelerini sağlamaya çalışır. İnsan Kaynakları uzmanları geliştirilmesi gereken alanlarda eğitim programları düzenler. Yani yeteneğimizin fazla olmadığı alanlarda güçlenmek için akıntıya kürek çekmeye çalışmak gibi bir şey bu. Ya da resim yapmaya yeteneği olmayan bir kişiye yağlı boya resim yaptırmak istemek gibi…
Geçenlerde çok yetenekli bir genç bana ‘geliştirmem gereken alanlar nelerdir?’ diye sordu. Kendisinin yeteri kadar başarılı olmadığına inanıyordu. Oysa gelecek vaad eden, tutkulu, enerji dolu, bilgili ve kapasitesi yüksek bir gençti. Tek yapması gereken daha fazla tecrübe sahibi olmaktı. Buda ancak zamanla mümkündü.
Bana kalırsa kişinin başarılı olmak istediği alanda eğitim ve bilgi eksiği varsa, bu açığı kapatmasının en önemli yolu okumak, eğitim almak ve sürekli öğrenmek için tutkularını canlı tutmaktan geçer. Daha sonra bu öğrendiklerini uygulamaya koymadaki başarısı onu kariyerinde daha yüksek noktalara ulaştıracaktır.
Güçlü yanlarınızın nerelerde olduğunu bilmiyorsanız ve öğrenmek isterseniz, ekteki VIA Signature Strengths Questionnaire size bu konuda yardımcı olacaktır. 240 soruluk bir test ama yaklaşık 15-20 dakikadan fazla zamanınızı almayacaktır. Kısaca insanın güçlü yanlarını anlaması için ‘Hayatta beni ne heyecanlandırır?’ sorusuna verilen cevabın önemli olduğunu söylüyor Seligman.
İş yerinizde yetenekli olduğunuz konularda “her gün” biraz daha fazla işler yapmayı deneyin. Ama bu yaptıklarınızın birbirinin aynısı değil sizi her gün biraz daha limitlerinizi zorlamaya teşvik edecek nitelikte olmasına önem verin.
Zayıf olduğunuzu düşündüğünüz yönlerinizi geliştirme çabasının olumlu olacağı muhakkak ama bu konularda kendinizi yiyip bitirmek yerine, kendinize fazla hoşlanmadığınız bu konularda daha yavaş hareket ettiğiniz için kızmamayı deneyin. Bir sene boyunca yeteneğiniz olan konularda daha çok çalışın. Sene sonunda neler hissettiğinizi düşünün ve nasıl gelişme gösterdiğinize bakın. Fark göreceğinize inanıyorum.
Bu metod bir alanda uzmanlaşmanıza da yardımcı olacağından, yükselen bir başarı grafiği çizmenize katkıda bulunacaktır.
14 Comments
Esma Turhan
Fatma Hanım, ekteki questionnare’yi yapmak için üye olmak gerekiyor sanırım. Ama yeni üye olunamıyor sanırım. bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Fatmanur Erdogan
Merhaba Esma
Yeni uyeligi kapatmamislardir diye tahmin ediyorum. Tekrar bir dener misin?
leyla özdemir
bu testin Türkçesi var mı?
Fatmanur Erdogan
Malesef Leyla…En azından bende yok.
leyla özdemir
teşekkür ederim kısa zamanda cevapladığınız için:)
bu teste benzer başka bir test var mı önerebilir misiniz?
Alihan Elveren
Ben bu yıl Tıp Fakültesine başladım.Oysa hep mühendis olmak istemiştim.Kendimi bir anda tıp fakültesinde buldum,şimdi derslerde çok sıkılıyorum.Umarım işi sevmeye başlarım.Yoksa benim için her şey daha kötü olacak.
İşte insanların tutku ve yeteneklerine göre meslek seçmemesi ilerde faciaya yol açıyor.
Yazılarınızın devamını dilerim…
Eda Öz
Alihan Elveren arkadaşımıza katılıyorum :”İşte insanların tutku ve yeteneklerine göre meslek seçmemesi ilerde faciaya yol açıyor.”
Ben her zaman sanata yatkındım gelecekte işiminde bu yönde olmasını umut ediyordum. Fakat tamamen başka alanlarda eğitim aldım 2 yıl Bilgisayar Programlama ve ardından İşletme. Mezunum ve hala iş bulamıyorum. Yapabilceğim en iyi şeyin aldığım eğitimi es geçmeden içinden bir parça tutkumu bulmak olduğunu düşünüyorum. Bilgisayarsa Grafik alanını seçmek gibi ya da İşletme mezuniyeti ile İnsan Kaynakları alanına yönelmek gibi.Fakat bunu bile kötünün iyisi gibi seçiyoruz.. Kimse hayalini yaşamıyor gibi. Tek umut olarak görülen ve aslında emeklerin boşa gittiği Kpss de cabası.
Galiba Kayboldum ışık yakar mısınız?
Şimdi bu yazının ardından üzülüyorum “Tutkunu Bul, Yeteneklerini Konuştur”
En azından şunu biliyorum : Güç içimde.
Mehmet GÜNATA
İnsan hangi konumda olursa olsun isteği mesleğin içindeyken yaşadığı mutluluğu hiçbir yerde bulamaz…
oyku erinc kucukoz
Merhaba, blogunuzu cok severek ve ilgiyle takip ediyorum…Tutkunu Bul Yeteneklerini Konuştur başlıklı yazınızda belirttiğiniz teste “VIA Signature Strengths Questionnaire” adresi üzerinden erişilemiyor, bir kaç kez denedim, ulaşabileceğim başka bir adres var mı acaba?
nurtac turkeli
mezun oluyoruz sevmeye çalıştığımız işleri yapıyoruz bazen öyle bir hal aliyor ki o testleri bile cevaplayamayacak kadar tanımıyor oluyoruz kendimizi.ben de aynı furyadayım. şimdi ise istediğimden emin olmadığım bir yurtdışı eğitimine hazırlanıyorum bi yandan çalışıyorum. ilahi bir ses bekliyorum çoğunluklar evet kızım doğru gidiyorsun dese ya.
ilgi alanıma göre iş bulmak zor.
herkesin gönlünden geçtiği gibi yaşamasını diliyorum.
Fatmanur Erdogan
Is dunyasi insani kaliplara zorladigindan bircok insan tutkusunu bulamadigi gibi, kurumlar icinde ezilip buzuluyor.
BostancıOto Ekspertiz
Tutkunu Bul, Yeteneklerini Konuştur çok iyi bir başlık. Bizdde böyle yaparak başarıya ulaştık.
Bilal Baba
Türkçesi burada var :
https://gurhanozturkblog.wordpress.com/kocluk-araclari/via-envanteri-yonergesi/via-tercume/
ahmet
güzel bir yazı daaha