About the author

Related Articles

29 Comments

  1. 1

    Nezih

    Fatmanur Hanım ben sizin tavsiyelerinizi tamamen uygulayan birisiyim. Marmara işletme mezunuyum ve okulu bitirir bitirmez Londra’ya dil okuluna gittim. Sonrasında London Metropolitan University’de International Business masterı yaptım ve 1 sene kadarda Londra’daki küçük bir bankada part time çalıştım. Sonrasında Türkiye’ye döndüm ve 2006 yılından beri sizin çalıştığınız BSH grubu da dahil bütün yabancı şirketlere yurtdışı pazarlama ve ithalat-ihracat gibi pozisyonlara başvurdum fakat mülakata dahi davet edilmedim. 2 senedir bankacılıkta, vasat bir görevde tamamen mecbur olduğum için çalışıyorum ve şuan “Ahhh keşke zamanında hiç yurtdışında vakit kaybetmeyip Türkiye’de MBA yapmış olsaydım” diye saçımı başımı yoluyorum. Şunu da açıkça ifade etmek isterim ki yurtdışından tanıdığım bütün arkadaşlarımda benimle aynı duyguları paylaşıyorlar ve sıradan işlerde çalışıyorlar. Business konusunda Oxford ve Cambridge’den daha iyi olan Warwick mezunu bir arkadaşım bile… Bunun tek sebebi ise yurtdışına 40’ından sonra sadece tatil amaçlı çıkabilmiş olan ve bizim gibi binbir güçlükle yurtdışında okuyan insanları zengin züppesi olarak gören çağdışı yöneticilerdir.

    Türkiye’de isim olarak bilinen Oxford, LES, Cambridge, Harward gibi üniversiteler olmadığı sürece ve dönüşte kendine ait bir işi olmayanlara yurtdışında master yapmasını tavsiye etmem.

    Saygılarımla

    Reply
  2. 2

    Fatmanur Erdogan

    Merhaba Nezih,

    Türkiye’de MBA yapmış olsaydın iş bulman mümkün olacaktı diye düşünüyorsun sanırım. Yazdıklarından bunu anlıyorum… Dolayısıyla, İş bulamıyor olmanın sebebini de Türkiye’de bir mastır yapmamış olmana bağlıyorsun.

    Yurt dışında geçirdiğin zamanı “vakit kaybı” olarak değerlendiriyorsan, orada geçirdigin zamanın sana hangi yetkinlikleri kazandırdığını görmenin ve dolayısıyla bunu bir avantaj olarak karşındakine yansıtmanın pek kolay olmayacağını düşünüyorum.

    Bugün okuduğum bir kitap, yapılan psikolojik araştırmaların, iş görüşmesinde ilk 2 saniye içerisinde yöneticinin kişiyi işe almak isteyip istemediğini ortaya koyduğunu söylüyor. Ben bunun 7 saniye olduğunu sanıyordum! Durum böyle olunca, sanki hangi okulda okuduğun yada nerelerde çalıştığının çok da bir etkisi olmadığını görüyoruz.

    İş bulmak kolay değil. İş görüşmesine çağrılmak, zorluğun ilk aşamasını atlatmak demek. Eğer iş görüşmelerine çağrılmıyorsan, başvuru metodunda bir sorun var demektir. Metodunu değiştirmeyi yada geliştirmeyi denemelisin.

    Bunun yanısıra, değiştiremeyeceğimız gerçekleri kabul etmek bize istediğimizi elde etme avantajı sağlar.

    Reply
  3. 3

    Deniz

    Sayın Fatmanur Hanım,
    Öncelikle, bende sizin gibi düşünüyorum. Yurtdışı deneyimi çok ayrı birşey. Lisans eğitimimde katıldığım 6 aylık bir erasmus programı bile bana çok şey kattı.
    Gıda mühendisliği son sınıf öğrencisiyim ve önümüzdeki yıl mezun olacağım.Öncelikle sizin de bahsettiğiniz gibi bende yurtdışı diploma ya da sertifika programlarına katılmayı düşünüyordum. Fakat yaptığım araştırmalala bu işin bana epey pahalıya mal olacağı kanısına vardım.Yurtdışı eğitim bursu bulmak da bir o kadar zor.. Bu sebeple düşüncelerim değişmeye başladı.
    İleride hedeflediğim pozisyon açısından benim için en uygun progranım Engineering Management olduğuna karar verdim ve bunu Türkiyedeki bazı üniversitelerde araştırdım. Program full time olmadığı için hem çalışıp hemde bu programı tamamlamak mantıklı geliyor.
    Bu konudaki görüş ve düşüncelerinizi paylaşırsanız çok memnun olacağım. Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

    Reply
  4. Pingback: KendiniGelistir.Com » Sürekli gelişim için bir öneri…

  5. 4

    murat

    Fatmanur hanima su konuda katilmiyorum

    belkide anlamamis olabilirim

    mba denilen egitim cikis amaci ve gordugum kadariyla
    biraz daha pratik ve genel biyapi veriliyor(Londra da mba yapiyorum)mesale bizim unide Msc daha yogun bilgi veriliyor mba e gore
    bize daha pratik ve sorunlara nasil yaklasacagimiz ogretiliyor

    ingilizlerin dedigi gibi skills not knowledge

    Sorunu tespit etme ve bunu kime yaptiracaguini belirleme sanati gibi bir sey ingilterede oyle bi yaklasim var ki buna ingioliz kulturu ekseninde dusunmek lazimkanimca.

    Asil cikis amacida zaten farkili bolumlerin birnbirini anlamasi komplikasyonunu kavramasi olarak algilamaktayim.

    ama sunuda gordum ki bunu tam anlamak icin ya isletme mezunu olacak sin yada is tecruben olacak muhendislerden bitiren varsa tebrik ederim valla

    Reply
  6. 5

    Fatmanur Erdogan

    Merhaba Murat,

    Bize biraz daha kendi geçmişinden bilgi verip, MBA tercih etme sebeplerini ve senin seçiminde neden doğru bir yer teşkil ettiğini paylaşır mısın? Sanırım bu sayfaları okuyanlar için çok değerli olacaktır.

    Reply
  7. 6

    murat

    sayin okuyucular degerli blog yazarimizdan aldigim gazla once tesekkur ederek baslayayim oley!! kendimi ifade edmeye calisiyim.Nacizane fikirlerimi paylasacagim. Suphesiz ki sizlere gore dogrulari olabilir yada yanlislari da olabilir bunlari yazmam kesin dogru degildir ve referans noktasi degildir.Olaylar isletmeci olarak bakarsak olaylar kendi icinde ve zamaninda degerlendirilmelidir. (contingency approach)

    Mba benim kendi adima gidebilecegim egitimolarak son seviye gerci belkide phd yaparim belli olmaz.

    ben anadolu lisesini bitirdim ilkokuldansonra giren eski topragim anlayacaginiz. daha sonra ing.isletme yazdik onu bitirdik imkanlari zorlayarak amcalarin yardimiyla onceden ziyaretettigim londrada bi uniden kabul edildim ve basladim.

    Bana bilimselolarak bir sey katti mi diye sorarsak fazla katmadi ama hayatii
    turkiyeden baska yerlerdede bilimin yapildigi calismazsan ingiltere degil dominik muz cumhuriyetinde bile gecemeyecegini dunyanin kucucuk bir koy oldugunu, sinirlarin kalktigini, market ekonomisini,degidsik kulturler , hocalar ,anlatim stilleri,sinavlarda ki duzen ve size duyulan saygi ilgi alaka for ex. el kaldiriyosun su getiriyolar, wc gidicem diyosun 30sn ver duzenleyelim diyipgoturuyolar.yurtdisinda yapinca ummadiginiz kadar farkli kultur
    empati yapmanizi kolaylastiriyor.

    onlarin da insan oldugunu ve onlarla olan cekismeler icdinamikler etc.coksey katiyor insana .adamlar 20modulu 2 ye ayiriyor ilk 10 dan bir soru ikinci 10 dan bir soru

    1soruda 5uni kapsiyor ikincisi 5kapsiyorkalanimi coktan secmelioluyoryani adamlar kitabi tam anlamiylaokutuyolar.

    vize yok
    su yok bu yok
    6 ayda bi sinav buda insana cok seyler katiyor.hepsini bir anda sistemeatik olarak ilerlemek zorundasin.

    kisacasi cok sey katiyor insana ama tabi karsiligini vermek zorundasincalismakgerekiyor hem maddi hem manevi

    Reply
  8. 7

    Yurtdışı Eğitim

    Bence de mantıklı olanı bir yurtdışı eğitim programı ile orada bir mba programına katılmak olacaktır. Çünkü bu programlar hem daha ucuz, hem çalışma imkanı var bir de üstüne dilinizi geliştiriyorsunuz. Değişik bir kültürü tanıma imkanı da cabası. Daha ne olsun ki.

    Reply
  9. 8

    GÖKHAN KURTGİŞİ

    Merhaba;
    Anadolu Üniversitesi 4.Sınıf işletme öğrencisiyim. Okulum bittikten sonra İngilterede MBA yapmayı düşünüyordum fakat Fatma Hanım bu konudaki bütün fikirlerimi değiştirdi korkmuş oldugum nokta Nezih beyinde belirttiği gibi binbir zorluk ve maddi imkanlarla MBA ünvanını aldıktan sonra acaba üst düzey yöneticilerin bize çok afedersiniz Zengin zübbesi yada para ile birseyler yapmıs insan gözü ile bakması beni çok üzücektir. Fatma hanıma su konuda katılıyorum MBA yaş ortalamalarına bakıldıgında 29-33, genel profiline bakıldıgında ise kişisel gelişim ve yapılması gereken tüm herşeyin yapıldıktan sonra son olarak MBA yapılmasına karar verildiği görülebilir. Sanırım benim daha fazla yol almam gerekicek yaşım daha 21 🙂

    Reply
  10. 9

    can alkan

    Merhaba Fatmanur Hanım,

    Elektronik ve Haberleşme Müh. 4.sınıf öğrencisiyim.Geçen yıla kadar açıkcası sürekli kafamda MBA programı rüzgarı esip duruyordu.Staj yapmış olduğum kurumlarda gerek teknik departmanların gerekse idari departmanların(lojistik,satın alma vb..) çok sayıda değerli müdürleriyle tanışma ve konuşma fırsatları elde ettim.Bu bağlamda sorduğum soru hakkında ki hep aynı cevap”Kendi işini tam anlamıyla bilmezsen,o işin yöneticisi olamazsın”(Tecrübe)cümlelerini işittim.Ve haklı oldukları inkar edilemez de.Anatomi olarak benzetmek gerekirse:Öncelikle temel olarak kendimizi beslemek ki en önemlisi ,daha sonra vitaminlerle büyümemize yardımcı olacak maddeleri almak.Bu kadar (boş gelebilir!) cümle kurmamın sebebi;MBA hakkında ani karar verme ön yargımı kırmış olmamdandır.

    Sorum şudur:

    Türkiye’de MBA yapmak ,neden yurtdışında(İngiltere,Almanya,USA) MBA yapmaktan zordur?(GRE,TOEFL,IELTS sınav puanları açısından,maddi olanaklar)

    TEŞEKKÜRLER..

    Reply
  11. 10

    Fatmanur Erdogan

    Merhaba Can,

    Bu konuda Amerikan üniversite profesörlerinden ve “admission officer”larından dinlediğim bir yorumu vermek isterim:

    “Türkiye’de anladığımız kadarıyla eğitim biraz ağır. Hocalar not vermekte çok cimri davranıyorlarmış. Bize gelen başvurulara baktığımızda, Türk öğrencilerin notları diğer ülke öğrencilerine nazaran hep daha düşük oluyor. Bu da Türk öğrencilerin diğerleri arasında rekabetini kırıyor. Türkiye’deki profesörlerle bu konuları konuşuyoruz.”

    Yurt dışında da başvurular kolay değil aslında, aranan puanlar üniversiteden üniversiteye göre değişiyor. Galiba beklentilerimiz çok yüksek. Ya da bürokrasimiz kötü, hayatları ne kadar zora sokarsak, işimizi o kadar iyi yapıyoruz düşüncesi hakim olabilir! Kimbilir…

    Reply
  12. Pingback: Bilge İnsan Olabilmek Üzerine: Blog Katalog

  13. 11

    F

    katıldığım yurtdışı eğitim fuarlarında mba için Türkiyede en az 3 sene yöneticilik pozisyonunda çalışmış olmayı şart koştular? Türkiyede yeni mezun birini neden hemen bu pozisyona getirsinler ki?

    Reply
  14. 12

    Nur

    Merhabalar Fatmanur Hanım,
    Mba yapmak uzun süredir aklımda ancak ciddi bir karar olduğu için enine boyuna araştırmak istiyorum. Bu vesileyle burdaki tartışmaya bir göz attım. Herkesin MBA hakkında çok değerli düşünceleri var. MBA kararımı etkileyecek nitelikte. Benim durumum burdaki birçok arkadaştan farklı. Benim lisansım İngilizce Öğretmenliği üzerine.2 senedirde öğretmenlik yapıyorum zaten. Ancak lisansım boyunca 2 defa İnsan Kaynakları üzerine staj yaptım ve çalışmaktan mutlu olacağım bir alan olduğunu düşünüyorum. Şu an MBA yapmak istememin nedeni sektör değiştirmek.Sizce iyi bir motivasyon mu? Yada MBA sonunda bu amacıma ulaşabilme ihtimalim nedir? lisansımın çok farklı bir alanda olması ciddi bir dezavantaj olur mu?

    Reply
  15. 13

    Elif

    Merhabalar,
    Ben matematik mezunuyum ama bankacılık seköründe çalışmak istiyorum.Mezun olduğumdan beri mba programlarından birine katılmayı düşünüyorum ama bunun bana getirisinin ne olacağı konusunda şüphelerim var.Böyle bir tecrübemin olması mt yollarını açar mı?Sınavlar da başarılı olmama rağmen mülakatlarda eleniyorum bölümümden kaynaklanan bir durum olabilir mi diye de düşünüyorum.Bu program bu anlam da bir artı sağlar mı?

    Reply
  16. 14

    Pelin

    Merhaba arkadaşlar,

    Bu sene Bilkent MBA’e kabul edilmiş biri olarak yorumlarımı paylaşmak isterim.

    Ben de yurtiçi mi dışı mı diye çok düşündüm MBA için karar verirken. Çok kişiyle konuştum, bulabildiğim bütün kaynaklara baktım… (Bu arada Türkiye’de MBA programları hakkında internette bulunabilecek en iyi kaynak kesinlikle HANGİ MBA isimli site. http://www.hangimba.net adresine göz atmanızı mutlaka öneririm. Bana gerçekten çok faydası oldu.)

    Sonunda fark ettim ki en iyi yanıt yok bu konuda. Kişiye en uygun yanıt var. Kendi önceliklerinizi ve imkanlarınızı anlayıp bu çerçevede en iyiyi seçmeye çalışmak en iyisi…

    İş bulma konusuna gelince… Yurtdışında ya da yurtiçinde olsun MBA yaptıktan sonra çok iyi işler de bulanlar var, çok zorlananlar da. Bu konuda biraz şans, biraz da öğrencinin performansı ektili diye düşünüyorum.

    Reply
  17. 15

    Tahsin Atay

    Pelin’in yorumu üzerine Hangi MBA sitesine göz attım. Gerçekten de Türkiye’de MBA yapmayı planlayanlar (mesela ben 🙂 için bulunmaz bir fırsat. Her türlü bilgi var, özellikle okul sıralamaları çok faydalı. http://www.hangimba.net/2010/05/mba-sralamas.html

    Teşekkürler Fatmanur Hanım ve Pelin Hanım 🙂

    Reply
  18. 16

    zapkolik

    Blog’un tasarımı çok şahane gerçekten temanın adı nedir?

    Reply
  19. 17

    ömür pekmez

    arkadaşlar,

    ben 15 yıllık iş tecrübesinden sonra İngiltere de MBA yaptım ve MBA in etkisini hedeflediğim gibi hissettim. Ben otomotiv sanayiinden genel geliştirmeci bir mühendisim. MBA özelllikle teknik alandan gelen insanların kendilerini finans, okonomi, insan yönetimi, pazarlama, strateji ve operasyon yönetimi gibi alanlarda yetiştirmeleri ve güçlü yönlerini atrırmak için bir framework olarak kullanmalrı için dizayn edilmiştir diye düşünüyorum.
    Bence kendinize 10-15 yıllık bir kariyer hedefi yapın, bu hedefin bir yerlerine MBA i koyun. Çünkü benim fikrime göre en az 6-7 yıllık iş tecrübesi ( başarılı ve başarısız yöneticilik tecrübelerini yaşamış olarak ) ni takiben yapılan MBA kariyerde çok etkili olur diye düşünüyorum.

    Reply
  20. 18

    Murat Avcu

    Merhaba Fatmanur Hanım,

    matematik bölümü 3.sınıf öğrecisiyim.Aynı zamanda aöf işletme okuyorum.İşletmenin finans alanına ilgi duyuyorum.Mezun olduktan sonra mba programına başlayıp dersleri finans ağırlıklı seçsem ne kadar mantıklı olur. tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

    Reply
  21. 19

    Tülay Köseoğlu

    Merhaba Fatmanur Hanım; ben Bulgaristan Sofia Teknik Üniversitesi’de Endüstri Mühendisliği okudum. Üniversite 3. Sınıfta work and travel programı ile USA ya gittim ve 6 ay part time olarak çocuk klübünde çalıştım. Okul bittikten sonra tesadüf olarak hemen işe başlayabildim çünkü tecrübesiz olduğum için en azından başlarım beğenmezsen daha iş bulur ayrılırım dedim. Verdikleri ücrete pazarlık dahi edemedim, belki yanlıştı… Halen daha ( toplam 3 yıl 4 ay) maalesef ki bu şirketteyim. Bu çıkmazdayken bu yıl Bilgi ünv. Mba ya başladım. İşim günden güne mutsuz ediyor beni, bir sürü başvuru yapıyorum ve geri dönüş olmuyor. Her geçen gün başarısızlık tümüyle benliğimi sarıyor. Görüyorum ki iş hayatında okul Mba filan yalan tamamen ilişkiler önemli… Amirim teknik ressam kimseyi küçümsediğim yok ama bana birşey katamıyor ve ben kendimi günden güne köreltiyorum. Karşılıklı olarak görüştüğümüzde benim kendimi öne atamam söyleniyor. Sürekli aynayı kendime çevirmekten ve kendimi yetersiz ve başarısız görmekten çok yoruldum. Lütfen bi fikir verin neyin doğru neyin yanlış olduğunu inanın artık bilmiyorum:(((

    Reply
  22. 20

    Fatmanur Erdogan

    Tulay,

    Hayatta başarı sahibi olmak isteyen herkese ilk önce, çok farklı çevrelerden insanlarla dostluk kurmayı öğrenmelerini öneririm. Bu dostluklar ne kadar kuvvetliyse, çevrende ne kadar fazla insan varsa, o derece hayata merakı artıyor insanın.

    İşin seni günden güne mutsuz ediyorsa, ya bulunduğun alanı değiştirebilirsin ya da şirketini.

    İş bulmak uzun bir süreçtir. Bana kalırsa, ne istediğini tam olarak düşünmende ve sadece iş aramanın dışında ilgi duyduğun konularda aktif hareket etmeyi denemende fayda var.

    Şu an tüm enerjini tek bir yere ayırmışsın. O yer de enerjini zaten yok eden bir alan. Yaratıcı kısmını harekete geçirmek için farklı ortamlara girip, farklı insanlarla tanışıp, işinin dışında fayda yaratmaya bakmanı öneririm.

    Bu da bir zaman alır. Ama sonuç her zaman iyidir.

    Aynayı kendine çevirmekten yorulduysan, aynaya bakmaya ara ver bir müddet. Hazır olduğunda tekrar bakarsın…

    Reply
  23. 21

    Emrah Dönmez

    Fatmanur Hanım Selamlar Saygılar,

    2012’de İngilizce Öğretmenliği’nden mezun olunca 1 sene Polonya’da Comenius Asistan İngilizce Öğrt. olarak görev aldım. Şimdi döndüm ve uzun zamandır planladığım MBA yi yapmayı düşünüyorum. Bahcesehir Üniversitesi’nin İzmir’de açmış olduğu programa kayıt yaptırmayı düşünüyorum.
    Eğitim çıkışlı olarak önce tecrübe edinip sonra MBA yapmak pek mümkün görünmüyor. Ben şansımı direkt MBA yapıp sonra da iş arayarak denemek istiyorum.
    Sizin değerli görüşlerinizi almak beni mutlu edecektir.

    Sayglarımla,
    Emrah

    Reply
    1. 21.1

      Fatmanur Erdogan

      Ilk egitiminiz isletme uzerine olmadigindan mba yapmaniz faydali olacaktir. Bol sanslar

      Reply
  24. 22

    mehmet fatih orhan

    Selamlar Fatmanur Hanım ;
    Ben matematik bölümünden bu sene mezun oldum ve istanbul üniversitesi MBA’ya basvurdum ve kabuledildim ,şimdi kayıt yaptırmam lazım ama kaafam da bir kaç soru işaretleri var : Sizce okul bittiği gibi mba yapmak mantıklı mı ? Ayrıca mba yaptıktan sonra iş bulma konusunda bana( matematik mezunu birisine ) ne derece faydası olur acaba ,çünkü iş bulma konusunda çok büyük tereddütlerim var . Çünkü birçok yere mba işi adına basvurdum daha dönen olmadı. Beni bilgilendirirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler..

    Reply
  25. 23

    M.Serdar Sener

    Merhabalar Fatmanur Hanım

    2007 yılında Elektrık-Elektronık muh lıgınden mezun oldum o tarıhten ıtıbaren turkmenıstan azerbaycan ve sımdıde arabıstan da ınsaat sektorunde iyi bir Turk fırmasında calısmaktayım.

    Acıkcası ıngılterede mba yapıp yabancı fırmalarda calısmak ıstıyorum ımkanları ve sartları her zaman cok ıyı.Tabı mba yapınca suandakı fırmadan ayrılıp 1 yılda kazanacagım parayıda pas gecıcem .

    Profesyonel yardım ebabında da bızım meslekten gelıp mba yapmıs tavsıyelerde bulunan da az var sizlere yoneltmek ıstedım
    Tesekkurler..

    Reply
  26. 24

    Pelin Saglam

    Merabalar,
    Yazinin guncelleneli uzun zaman olmus ancak yeni dikkatimi cekti yorum yapmadan gecemeyecegim. 1,5 senedir Amerika’da yapmissin oldugum MBA programinin zaman ve para kaybi olacagini pek cok kisiden daha once duydugum icin burada okuduklarim beni Pek de sasirtmadi. Hatta ilerde is basvurularim sirasinda karsima cikacak oturdugu koltuga kolay sartlar altinda gelmis yurtdisi MBA mezununu zengin zuppesi diye adlandiracak ust duzey yoneticilerle karsilasmaya dahi hazirim. burada bulundugum sure boyunca sadece egitim almadim, farkli kulturleri taniyip, kendi kalibimizdan cikmak, farkli sistemleri ogrenip kendi sistemimizin ne kadar acimasiz oldugunu gormek, hosgoru ve saygi terimlerinin ulkemizde ne kadar az onemsendigini gormek, aldiginiz egitimin oneminin insanlar tarafindan takdir edilmesi… Butun bunlar ulkemden yillarca uzakta kaldigima fazlasiyla degdi. Ayrica eklemek isterim ki, MBA e baslamanizi yeterli is tecrubenizin olmamasi durdurmasin. MBA oyle birsey ki kendinizi tanimlamanizi, hayattan beklentilerinizi ortaya cikarmanizi, hangi alanlarda iyi oldugunuzu anlamanizi, zayif ve guclu noktalarinizi gormenizi, zorluklarla is ortaminda nasil basa cikabileceginizi, business ortami icin bilmeniz gereken herseyi ogreten bir program… Lutfen hayallerinizin pesinden gitmenizi sagdan soldan duydugunuz uzucu sozler sizi durdurmasin, deneyimli insanlardan fikir alin, digerlerinin geleceginiz hakkinda size yanlis bilgiler vermesine izin vermeyin

    Reply
  27. 25

    Fatmanur Erdogan

    Selam Pelin,

    Aldigin egitim ve tecrubeler ne para ne de zaman kaybidir. Bu makalede irdelenen isletmelerin tutumudur daha cok. MBA ise giris sarti olmus durumda cunku cok sayida kisi mba’i is bulmak icin yapar oldu ve 1500 tl’ye talip oldu. O zaman yil 2008 idi. Simdi 2016 ve isi giris ucretleri 2500 oldu. Is tecrubesi ardindan MBA daha faydalidir. Okulun ardindan mba belki akademisyenlerin isine gelebilir. Farkli kulturleri tanimak vs bunlar elbette onemli ancak bu fayda zaten tecrube kazanildiktan sonra edinilecek mba icin de gecerli bir durum.

    Reply
  28. 26

    taha taha

    selamlar .. arkadaşlar ben şu an da televizyoncuyum ve 1-2 senedir çalışıyorum . toplam iş tecrübem televizyon sektörü içerisin de 2 yıl oldu. fakat ben daha çok yöneticilik alanıyla ilgileniyorum . 1-2 sene daha işimde ilerleyip öyle mba yapmak istiyorum . fakat ben hala karar veremedim . yurt dışı mı türkiye mi ? aslında benim asıl amacım yurt dışında mba yapıp ora da iş bulmak . kanada olur amerika olur fark etmez . istediğim ülkelerden bir kaçı . ama şu an tek eksiğim ingilizce 1-2 sene içinde ingilizceyi de halledip gitmek istiyorum . ama orada işler yolun da gitmez de geri gelirsem yukarı da okudumlarım gibi yöneticilerin zengin züppesi deyip iş vermemesi gibi bir durumla karşılaşırsam daha kötü olcak . ama her şeyi göze aldım . şu an burada olmamın tek nedeni iş tecrübesi kazanmak istemem . ayrıca başka bir alandan mba yapmak istiyorum çünkü televizyon sektörü gerçekten çok yorucu mesai saatleri sürekli değişiyor . araştırıken böyle bir bölüm buldum ‘ MBA Teknoloji ve İnovasyon Yönetimi Uzmanlık Alanı (Tech MBA), ‘ aslında tam istediğim gibi . eğer başka bir alanda yönetici olmamı sağlayacaksa şansımı denerim . sizce burada mı mba yapsam yurt dışı mı çünkü türkiye de de iyi bir üniverrsite fiyatları çok yüksek gerçekten

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2018 @ Tasarım ve Kodlama Albatros ♥ Tasarım'a Aittir.