Email kullanmayı bilmeyen bir üst düzey yönetici düşünebiliyor musunuz? Yada web’de arama motoru kullanarak bilgi bulmanın nasıl olduğunu bilmeyen bir yönetici?
Herhalde gülüyorsunuzdur. Üstelik yeni yetişen kuşak için bunlar oldukça eski bilgiler. Bunu da bilmek iş mi? Email hayatın bir parçası! Emaillerini okumak için sekreterinden yardım alanlara ne demeli?
Komik geliyor insana. 21. yüzyıl bilgi çağı! Bilgi çağını yakalayamamış olmak ne kadar üzücü. Öyle değil mi? İnsan merak da etmeden duramıyor. Nasıl bu insanlar bu koltuklara oturmayı beceriyorlar diye…Ama konumuz bu değil. Konumuz sizsiniz. Ve günü yakalamanın ne kadar önemli olduğu… Çalışmak, yükselmek, finansal güç kazanmak…bunlar ne kadar önemli ise günü yakalamak da bir o kadar önemli. Belki günü yakalamak daha da önemli. Yönetici koltuğuna oturduğunuz zaman sizinle birlikte çalışanların dilini anlayamamak kadar işleri zorlaştırıcı bir durum olamaz. Hatta dünya bilgi çağını tartışırken sizin teknoloji özürlü olmanız bu dünyadan ne kadar kopuk olduğunuzu göstermez mi?
Hayatta her şey statü değil ki. Hayatta her şey zengin olmak değil ki.
Birçok şey hayatı paylaşabilmekle ilgili. Paylaşabilmek ise günü yakalayabilmekle ilgili. Yöneticiyseniz, konunuzla ilgili yeni yönetim tekniklerini takip edebilmek. Babaysanız, çocuğunuzla ‘nintendo’ dışında muhabbet edebilmek. Anneyseniz, çocuğunuzun en iyi şekilde yetişebileceği ortamları hazırlayabilmek.
Üç aşağı beş yukarı hepimiz gündemi takip ederiz. Değil mi? Bunun bir nedeni de sosyalliktir aslında. Sohbet edebilecek malzememizin olmasıdır ki network ortamlarında ‘small talk’ dediğimiz küçük sohbetleri yapabilelim. İleride sizlerde şikâyet ettiğiniz, yenilikleri takip edemeyen, geriden gelen bir yönetici olarak bilinmek istemiyorsanız, bugünden sürekli öğrenmeyi bir hayat tarzı haline getirmeye başlayabilirsiniz.
4 Comments
Cafer Alkan
Tunç Kılınç’ın, Son 2 konusunda, Richard Branson ile tanışmasından ve hayatından bahseden bir yazı dizisi vardı. Richard Branson’un özellikleri arasında, “Bilgisayar kullanmıyor [notlarını ufak bir deftere alıyor, mail’lerini asistanı ile okuyup cevaplıyor]” yer alıyormuş.
Belki bir tercih meselesidir, belki gerçekten sevmiyordur, belki de bilmiyordur. Sonuç itibariyle üst düzey bir yöneticidir.
Fatmanur Erdogan
Merhaba Cafer,
Bilgisayar kullanmiyor olmakla kullanmayı bilmemek arasında fark var sanirim. Richard Branson her hangi bir firmanın müdürü değil ayrıca. Kendisiyle teknoloji konusunda istedigin düzeyde bir konuşma yapabileceğini düşünüyorum.
Cafer Alkan
Merhaba Fatmanur,
Richard Branson’un bilgisayar kullanmamasının nedenini bilmiyorum, o yüzden bilmediğim için de sonunda, belki diye sıraladığım tahminlerim var. Gözlemlediğim yerlerde, teknoloji bilgisi ile teknik bilginin birbirine girdiği durumlarla karşılaşıyorum. Mesela, işletim sistemini düşünmek, kurgulamak ve yapmak için adım atmak teknoloji bilgisine dayanan bir üretimdir, işletim sistemini kurmak ise teknik bilgidir. Richard Branson ile teknoloji konusunda istediğim düzeyde bir konuşma yapabileceğimi biliyorum.
Fijutsu’da çalıştığım dönemde, Genel Müdürlerimden bazılarının gelen e-postalara bakamamaktan ötürü sorunlar yaşadığına bizzat şahit olurken, e-posta teknolojisi ile tarayıcı sisteminin birbirine nasıl entegre olması gerektiğine dair verdikleri sunum beni hayrete düşürecek denli başarıydı.
Beni ikilemde bırakan bir soru da sormak istiyorum, bir kişi kullanmayacağı bir şeyi neden öğrensin?
Fatmanur Erdogan
Güzel bir soru Cafer. Kullanmayacağımız bir şeyi öğrenmek zorunda değiliz ama aynı zamanda hayatta ögrendiğimiz herşeyi kullandığımız varsayımı da yanlış olurdu sanırım.
Bugün bir yöneticinin email kullanmayı bilmemesi kabul edilemez. Özellikle iş bulmaya çalışıyorsak, email kullanmayı bilmediğinizi söylediğinizde sanırim tüm kapılar yüze kapanır. Cep telefonunuza cevap verememeniz gibi birşey bu. Üst düzey yöneticiyseniz ve email kullanmayı bilmiyorsanız, bir noktada saygınlığınızı da yitirirsiniz. Global bir yönetici olmak istiyorsak, dünyada olup biten gelişmeleri bilmemiz önemli. (Elbette SQL server nasıl işler detayından bahsetmiyorum burada ama email kullanamamak gibi günlük yaşam tarzına girmiş birşeyden bahsediyorum)
Fijutsu örneği de bence çok güzel. Genel Müdürleriniz anladığım kadarıyla zaman darlığından emaillerine cevap veremiyorlarmış. Bu çok doğal. Ama email kullanmayı bilmediklerinden cevap yazmama durumu söz konusu değildi sanırım. Öyle ki bu liderler duruma emailden de öte hakim olduklarını ve çalışanlarının saygınlığını kazanmayi da basarbilmişler…
Paylaştığın için teşekkürler…