Belki duymuşsunuzdur, 18-19 Nisan’da Harbiye Askeri Müze’de Ulusal Kariyer Panayırı’nın ikincisi düzenleniyormuş. Okuduğumda gerçekten çok güldüm. Panayır kelimesini acaba bilerek ve isteyerek mi seçmişler diye! Eğer öyleyse, sürünün bir parçası olarak gideceklerin arasında olmamanız için size önden birkaç tavsiye vermek istedim.
Öncelikle panayırın her telden her daldan insanı bir araya toplayan bir oluşum olduğunu unutmayın. Bu panayıra katılan şirketlerin verimlilik oranının oldukça düşük olacağına inanıyorum. Neden mi? Çünkü belli üniversitelerde düzenlenen kariyer günlerinden bile şirketler istedikleri verimi alamıyorlar, panayır ortamından verim alması hiç beklenemez. Bu kısım şirketlerin problemi elbette.
Panayır’da insanın kendini ayrıştırması da zor tabii. Üstelik, şirketlerini temsil etmek üzere gelmiş olanlar da kendileriyle görüşmek isteyen bir ton insanı dinlemekten inanın çok sıkılıyor olacak. Ilk bir kaç saatte henüz kafaları şişmemişken yapacağınız görüşmelerin daha etkin olma ihtimali yüksekken, iki günün sonunda eğer gerçekten yöneticilerin akıllarında kalacak bir sohbetiniz olmadıysa, sizi hatırlamama ihtimallerinin kesin olduğunu bilin. Birçok insan yediği yemeği bile unutuyor!
İş arıyorum, imkanlarınız neler?
Panayır’a katılanlar görüşmeye gideceğiniz şirketi tanıdığınızı varsayarlar—ya da öyle olması gerekir! Birinci panayır’dan görüntülere bakacak olursanız, çoğu kişinin ümitsiz bir şekilde “şirketlerden bilgi almakla”, “broşürlerine göz gezdirmekle” vakit harcadığını göreceksiniz. İşini bilen insanlar şirket hakkında bilgi almak için panayıra gitmez. Bilgi çağında yaşıyoruz, bilgiyi almak kolay onu nasıl kullanman gerektiğini bilmek önemli olan.
Dolayısıyla, size bir öneri:
- Katılımcı şirketler içerisinde görüşmek istediğiniz birkaç şirketi belirleyin. Birkaç tane de yedek şirket belirleyin.
- Bu listedeki şirketler hakkında iyi bilgi edinin ve öyle görüşmeye gidin.
- Web’de yada diğer kariyer sitelerinde görüşmek istediğiniz şirketlerin açık pozisyonlarına ve size uygun olan pozisyonlarına bakın. Eğer ilgilendiğiniz pozisyon varsa, konuşmanızı bu pozisyon üzerine kurgulayabilirsiniz.
Ikinci bir öneri:
- Üniversite öğrencisiyseniz ve projeniz varsa, bu proje hakkında şirket yetkilileriyle tartışabilmek için yetkili kişi ismi alın.
- Panayır’da görüştüğünüz kişinin projenizi yetkili departmana sunmasında size yardımcı olmasını isteyin.
- Görüşeceğiniz kişi IK yetkilisiyse, projenizden anlamama ihtimali var. O yüzden, projenizin şirkete ne kazandırabileceğini anlatan bir cümle hazırlayın. Detaylarına girip karşınızdaki kişiyi boğmayın.
- CV bırakmayın. Projeniz zaten CV’niz yerine geçiyor. Ama mutlaka kendinize bir kartvizit bastırın!
Ne anlatacağım?
Panayır’da size kaç dakikalık bir sohbet süresi verilir bilemiyorum ama çok fazla olmayacağını ve 10 dakikanın bile mümkün olmama ihtimalinin yüksek olduğunu tahmin ediyorum. (2007 yılında 50 firma 6000 kişi katılmış. Yani şirket başına 120 kişi düşüyor!) Bu yüzden, kim olduğunuzu ve hangi alanda yetenekli olduğunuzu iyi düşünüp, kariyer hikayenizi iyi belirleyin. İlgi çekici bir hikayeniz yoksa ve 1 dakika’da hangi konuda neden iyi olduğunuzu anlatamıyorsanız, işiniz zor.
Kariyer Panayırına CV’nizi bırakmalı mısınız?
Eğer görüştüğünüz kişinin ilgisini çektiğinize inanıyorsanız, zaten CV’nizdeki bilgileri üç aşağı beş yukarı vermiş olmanız gerek. CV’inizi tonlarca CV arasına bırakmaktansa, yöneticinin kartvizitini mutlaka alın ve Pazartesi günü iletişime geçeceğinizi söyleyin. Eğer yöneticiyle bir bağ yakalayamadıysanız, bu hareket hem agresif kaçabileceğinden ve yetkili de zaten size ilgisiz kaldığından, geri dönüş yapmayacaktır.
Panayır ortamına CV bırakmak bana kalırsa “farkım yok benim” demek gibi…Karar sizin elbette.
Kariyer Panayırında ne yapmalı?
Panayır’ın en verimli kısmı seminerlerin olduğu bölüm bana kalırsa. Seminerleri dinleyin. Öğrenin, ardından öğrendiklerinizi uygulamaya koyun.
Geleceğinizin panayır ortamlarına bağlı olmaması ümidiyle…
3 Comments
Eren Kumcuoğlu
Panayır demek? Son bir haftadır gerçekten komik şeyler (sloganlar, marka maskotları, marka isimleri vb.) görüyorum. Bu gidişin nedeni nedir bilemiyorum, ama devam etmesini umut ediyorum.
Ben bu tip “panayır”lara öğrenciyken hiç gitmedim. Okula konuşmaya gelen insanlara dahi o kadar enteresan tavırlarla ve beklentilerle yaklaşan öğrenciler oluyordu ki, böyle bir ortamda neler göreceğimi aşağı yukarı tahmin edebiliyordum. Acaba gerçekten, farklı bir nota yakalamadan rastgele giderek bu tip yerlerde kendini dinletebilen, bir iş görüşmesi kapabilen birileri var mıdır?
Asli
Eren bey, galiba bir öğrenci bu panayırda iş kapmış:) konuşmacı olarak getireceklermiş. sanırım binlerce insanın arasında bir şanslı çıkmış…
Eren Kumcuoğlu
Ne güzel. En azından bu panayır bir kişiye fırsat sağlamış =)
İş kapan arkadaşı konuşturmak akıllıca bir tutum, böylece farklılaşma sırrını başkalarıyla da paylaşabilir.