Brad Stone birkaç yıl önce Amazon’un hikayesini yazdı.
Kitabı okumayanlar için baştan söyleyeyim: kısa sürede dünya markası olabilmek için hızlı formüller vermiyor. Çünkü hızlı bir formül yok. Aslında bir formül yok.
Ne zeka ne de kişilik tek başına yeterli. Çok fazla faktörün bir arada olması gerekiyor.
Paranın ya da yatırımcının olması da yetmiyor. Olsa güzel oluyor tabii.
Ancak üç nokta var ki olmazsa olmaz:
-Birincisi kurucunun vizyonunun olması.
Sadece bir hedefin olması yeterli değil, vizyonun olması gerekiyor. Vizyonun olduğu zaman parayı nasıl kazanmak istediğini ve neye hizmet etmek istediğini net biliyorsun.
-İkincisi ne istediğini net olarak bilmek.
Kurucunun nasıl büyümek istediğine dair bir fikri olması gerekiyor. Bu da sizi salt para kazanma hedefinden daha geniş bir hedefe sürüklüyor.
-Üçüncüsü ise yaratma cesareti. Bezos’un yaratma cesareti var. Herkes yaratıcılık istiyor ama yaratıcı hareket etmeye çoğu insanın cesareti yok. İstemek ile yapabilmek farklı.
Amazonu dev yapan kritik faktörlerin üçü bunlar.
Zeki olabilirsiniz ama vizyon sahibi olmayabilirsiniz.
Paranız olabilir ama vizyonunuz olmayabilir.
Hırslı olabilirsiniz, ama vizyonunuz olmayabilir.
Amazon 1994 yılında ilk adımlarını atmaya başladı. 20 yılda bir dünya devi olmayı başardı.
Amazon 2017 yılında Türkiye’de şirket kurdu ve harıl harıl çalışmalara başladı.
2018 Temmuz ayında Amazon’un online satışa başlayacağı söyleniyordu. Oysa Mart sonunda büyük bir lansmanla Amazon istediğiniz herşeyi ayağınıza getiriyor.
Açıkçası ben heyecanlıyım.
BrandMap dergisinin Nisan sayısında Amazon’u yazdım, bence mutlaka bir adet alın ve inceleyin. Burada bulamadığınız bilgiler orada olacak.
Global marka yaratmanın gücü
Global marka yaratmak nasıl bir şey diye soracak olursanız, size çok canlı bir örnek olacaktır Amazon.
Öyle kuvvetli bir marka bilinirliği ve müşteri memnuniyeti var ki, Türkiye’ye geldiği zaman kim olduğunu anlatmak zorunda kalmadan müşteriler onu tanıyor.
Amazon sadece online kitapçı olarak kalsaydı, bu hedefte ilerleseydi, muhtemelen global marka olması pek mümkün olmayacaktı. Amazon kurulurken daha müşteri yorumlarının olmasını istediğini bilerek işe başladı. Odağını nereye koymak istediğini biliyordu. İkinci kritik kararlarıysa, aracıları sisteme dahil ederek ilerlemek istedikleriydi Bunlar stratejik kararlardır.
Brad Stone’un kitabında Bezos şöyle diyor:
“Şirketlerin hepsi müşteri odaklı olduğunu söylüyor oysa ezici bir çoğunlu bu isteğinde samimi değil. Şirketler inovasyona, yeniliğe önem verdiklerini söylüyor, oysa çoğu gerçekten inovasyonu konuştukları kadar önemsemiyor, yaratmaya cesaretleri yok. Ve biz gerçekten uzun dönemli düşünüyoruz. Kısa vadeli işlerin peşinde değiliz. Bu 3 konuda samimiyiz.”
Jeff Bezos, kısaca samimiyet için 2 şeye ihtiyacınız var diyor:
-içselleştirdiğiniz değerler
-bu değerleriniz doğrultusunda hareket etme motivasyonu
Bu arada, kendi kargo şirketini de kurarak “Shipping with Amazon” ile daha avantaklı seçenekler sunacak olan Amazon, sanırım hepimizin en büyük derdi kargo sorununu da kökten çözeceğe benziyor.
One Comment
Pingback: Türkiye’de Anlayışlı Olmak Üzerine… | Kariyer Yolculuğu