Bugün 11. Kasım. 2018. n11 e-ticaret sitesinin kampanya günü. Geçen yıl öyle başarılıydılar ki, bu başarısını gören diğerleri, black friday hedeflerini az bulup, yükseltmişti.
10 Kasım 2018 günü indirim kampanyalarındaki dikkatsizlikleri bir iletişim krizine yol açtı. Yolladıkları SMS’de bir sorun vardı. Siren çalmamayı, Atatürk’ün vefatının 80. yıl dönümüne denk getirdiklerinden, özellikle hassasiyetin bu denli yüksek olduğu bir dönemde böyle bir dikkatsizliğin krize yol açması hiç de şaşırtıcı değil.
Olay öyle boyutlara geldi ki, #deletefacebook kampanyası gibi n11 uygulamasını da silenler oldu.
n11.com’dan gelen açıklama şöyle oldu:
Değerli kamuoyuna;
n11 alışveriş sitemizin her yıl düzenlediği Alışveriş Festivali bu yıl da 11.11.2018 gece yarısı başlamıştır.Alışveriş Festivalini duyurmak amacıyla bir tanıtım kampanyası haftalar öncesinden başlatılmıştır.
Gece yarısı sitemizden kampanyamızın başladığını duyuran bir bildirim atılmıştır.Bu bildirimde “sirenler çalıyor” kampanyasına gönderme yapılmıştır.
Gece yarısı rahatsızlık vermemek amacıyla sessiz modda gönderilen bildirim metnine kampanya temamız olan siren kavramını konu etmek, Aziz Ata’mızın hatırasına sahip çıktığımız bu günde malesef çok yanlış anlaşılmış ve yanlış yorumlanmıştır. Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Atatürk’e ve onun ilkelerine bağlılığımız bizim en vazgeçilmez değerlerimizden biri iken bu talihsiz durumla karşılaştığımız için çok üzgünüz. Bu yanlış anlaşılmaya mahal veren bildirimden dolayı içtenlikle özür dileriz. n11.com
Bu tür krizleri çok faydalı buluyorum.
Bazen öğrenmenin en iyi yoludur krizler.
Sorun Nereden Kaynaklı?
E-ticaret sektörü, ticarete çok farklı bir dinamizm veriyor. Burası gerçek.
Ancak yönetsel açıdan ciddi açmazları var.
En ciddi açmazları hızın herşeyin önünde geldiğini düşünmeleri. Bu yüzden, yönetsel alanlardaki aynılık sendromundan bir türlü çıkamıyorlar. Ürün ve tedarik aynı oyuncular tarafından sunuluyor.
İkinci açmazları iletişimi dijitalde, TV’de ve billboardlar’da reklam basmak olarak görmeleri. Kurumsal marka iletişiminin önemli ve değerli olduğu böylesi bir dönemde, iletişimi pazarlama iletişiminden ibaret sanmak büyük hata. Bu hata, bugün iletişim krizi olarak önlerine düşüyor, yarın marka değerinin sadece ürün ve hizmet kalitesinden gelmediğini pazar payları düşmeye başladığında görecekler. e-ticaretin büyümesinde en itici rolü üstlenen bu sektörün kurumsal marka yönetimi ve iletişiminin değerini kavrama zamanı.
Üçüncüsü sektörün karlı olmaması. Sektör oyuncularının yılı karlı kapatamıyor olmaları, sürekli satış odaklı hareket etmelerine neden oluyor. Amazon.com.tr’nin piyasaya girmesi tüm sektörü işte tam da bu sebepten oldukça endişelendirdi.
N11.com Ne Yapabilir?
Senede sadece 1 gün Atatürkçü değerlere sahip bir şirket olduğunuzu göstermeye kalkarsanız, niyetiniz Atatürk değerlerine saygısızlık etmek olmasa da, en ufak bir kıvılcım büyüdüğünde, kendinizi aklayamazsınız. Güven bayramda seyranda değerlerinizin ne olduğunu hatırlamaktan değil, yıl boyu bu değerler doğrultusunda ne yaptığınızdan geçer. Bu da kurumsal marka iletişiminizin stratejik yönetilmesi demektir.
Kısa vadede ne yapabilirsiniz?
Öncelikle, samimiyetin kritik önem kazandığı böyle bir süreçte ve böyle bir sektörde yapılan kamuoyu açıklaması pasif bir iletişimdir ve etkisi düşüktür. Reklama verilen milyonların bir bölümünü, müşterileriniz ve toplumla diyalog için kullanıyor olmanız size yarar sağlayacaktır.