Yazar: Didem Gürgam Gürsel
Holdiay Inn, Houston, US– Satış Müdürü
Amerika’ya ilk gidişimdi.
Yer, Houston, Texas.
Daha önce hiç yurt dışında yaşamamıştım.
Ne Amerikan kültürünü biliyordum ne de çalışma tarzlarını.
Burada hayat “online” geçiyordu. Herşey Internet’le vardı.
Birçok otel’e satış müdürü pozisyonu için başvurdum. Hemen hemen hepsi o veya bu sebepten dolayı beni işe kabul etmedi. Her başvurduğum yerden “red” cevabı almak pek de motive edici bir duygu değildi! Anladım ki satış müdürü olabilmek için iyi bir portföye gerek vardı. Bende ise bu portföy henüz yoktu.
Durum böyle olunca, satış asistanlığı pozisyonlarına başvurmaya başladım. Bazılarınız için bu kariyer yolculuğumda “geri adım” atmak anlamına geliyor olabilir…Ama bir yerden başlamak zorundaydım.
Bu sefer de “red” cevapları alıyordum. Oteller asistanlık pozisyonu için tecrübemin çok fazla olduğunu söylüyorlardı. Dolayısıyla işe alınırsam bir süre sonra başka iş aramaya yöneleceğime inanıyorlardı. Haksız sayılmazlardı.
Şaşkın ve ne yapacağımı bilmez bir haldeydim.
Bu arada hemen hemen tüm otellere başvurduğumdan şimdide başvuracak otel bulamıyordum!
Fark ettim ki en büyük eksikliğim;
1-İş görüşmesi tecrübemin olmaması
2-İngilizce mülakat konusunda çok tecrübesiz olmam ve kendimi ingilizce olarak ifade edememem
İş görüşmesi deneyimi elde edebilmek için çalışmayı düşünmediğim sektörlere iş başvurusunda bulundum. Bu görüşmelerde sorulan sorulara ve verdiğim cevaplara dikkat ederek iş görüşmesi deneyimi elde ettim. Üstelik çalışmak istemediğiniz bir yerle görüşme yapmak eğlenceli bile geliyordu!
Deneyim kazanma amaçlı iş ilanı ararken dünyaca ünlü mücevher mağazası Tiffany & Company’nin sezonluk eleman aradığını gördüm. Hiç bir beklentim olmayan bu işe alındığımda, hayatımın en iyi satış eğitimini de almış oldum.
Amerika’da gerçek “müşteri memnuniyeti” anlayışı:
Size Tiffany & Co’nun satışta müşteri memnuniyetini nasıl sağladığını anlatmak isterim. Ben hayran kaldım!
-Sezondan 2 ay kadar önce “job fair” düzenliyor ve 15 satış elemanını işe alıyor.
-İşe alınan kişiler 1 hafta boyunca günde 8 saat yoğun bir ürün eğitimi alıyor.
-Her satış elemanı, kadrolu elemanların yanında satış tekniklerini görmesi ve kendi stilini belirlemesi için bulunuyor. Bir hafta sonra satışa başlıyor.
-Yeni satış elemanlarının sorularını cevaplamak üzere tüm müdürler, insan kaynakları da dahil olmak üzere, 1 hafta boyunca satış elemanlarıyla birlikte mağazada görev alıyor.
-Her müdürün odasında satışcıları ve müşterileri görebilecekleri kameralar bulunuyor.
-Müdürler işlerinin yanısıra sürekli olarak bu kameralardan mağazayı izliyorlar. Satış elemanının mimiklerini, müşterinin ifadesini, memnuniyetsizlik durumlarını gözlüyorlar.
-En ufak bir memnuniyetsizlikte, müdürler satış elemanının yanına destek vermeye geliyor.
-Bu kameralarla ayrıca müşteri akışı da kontrol ediliyordu. Müşterinin yoğun, elemanların az olduğu noktalarda tüm yöneticiler mağazaya satışa iniyor.
-Yoğun sezon sonunda satış elemanlarından 5’ine 2 ay daha kalması için teklif veriliyor. Bu 2 ayın sonunda da kadrolu eleman olma teklifi yapılıyordu.
-Her ay sonunda yöneticiniz ile durum değerlendirmesi yapılıyor.
-Şubenin başarılı olduğu zamanlarda tüm ekip ödüllendiriliyor.
Tiffany’de bir yılın ardından otelciligi cok özledigimi farkettim. Holiday Inn Satış Müdürlüğü ilanını görünce işe başvurdum. Çok severek çalıştığım Tiffany & Co’dan ayrılarak Holiday Inn’e geçtim.
Holiday Inn ile görüşmemden önce Amerika’da bir yıl çalışmış olmam kendime güven sağlamıştı. Hala bir satış portföyüm yoktu. Ama kendimi ifade etme yeteneğim çok kuvvetlenmişti. Kim olduğum ve neden başarılı olacağım konusunda ikna ediciydim.
“ Dünya karşılaştığın fırtınalarla değil gemiyi limana yanaştırıp yanaştıramayacağınla ilgilenir.”
Boş bir masa ve yabancı olmamdan dolayı çalışma arkadaşlarımın bana güvensiz olduğu bir ortamda yeni görevime başladım. Yöneticilerimin bana “iş vermesini” beklemeden kendi işimi kendim yarattım. Bir iki haftalık yoğun bir çalışmanın arkasından küçük ama kuvvetli bir portföy kazandırmayı ve iş arkadaşlarıma fayda yaratmayı başardım. Güven kolay kazanılmaz. Bunu çok iyi biliyorum. Güven kaybedildiğinde geri kazanılmasının çok daha zor olduğunu da biliyorum. Bu yüzden önümde çetin bir dönemin olduğunun farkındayım…Önümdeki geleceği kucaklıyorum.
Biliyorum ki tüm bu tecrübeler bana yeni hedefler verdi: kendi şirketimi kurmak. Böylece, yaratacağım ürünleri satmanın hayali ile kariyer yolculuğuma devam ediyorum.
Hepinize kendi “kariyer yolculuğunuz”da başarılar diliyorum.

7 Comments
Muna
Sevgili Arkadaşım,
Sana hayırlı olsun ve bol bol başarı diliyorum ama eminimki senin buna hiç ihtiyacın yok.
OGUZHAN ALAY
Sevgili Didem,
Amerika’ya geldigin ilk gunden beri senin taniyan ve yaninda olan bir dostun olarak yazdiklarinin en canli sahitlerinden biriyim.Basindan beri senin icin iddia ettigim seylerin basinda senin Amerika’da cok basarili olacagin vardi.Ve bu yolda belkide cok kisa zamanda buyuk bir ilerleme gosterdin.Kazanacagin tecrubelerle mutlaka bir gun kendi isini de kuracaksin ve super hedeflere dogru gideceksin.
Biz Houston’da kocaman bir aile gibiyiz ve yasadigin her zorlugu,gosterdigin her basariyi PAYLASARAK mutlu ve de daha umutlu gunleri cok yakinda gorecegiz.
Yanindayiz,basarilar sevgili dostum…
Oguzhan ALAY
Ege Travel
Houston
Tanjan ÖZBİLGİ
Sevgili Didem,
Şunu diyebilirim ki, Türkiyede senin gibi başarılı bir yönetici, Amerikada daha başarılı olabilir.
Bakınız şekil 1a = Didem 🙂
Neden ?
Çünkü Türkiye’de başarılı olmak için olmadık işleri konuları düşünmek, gereksiz bir sürü angaryalara katlanmak, asıl işin olmayan bir sürü işlerle uğraşmak, yöneticilerinden anlamsız kaprisler ve baskılar görmek gerekiyor.
Kısacası Türkiyede yöneticilikte iyice pişmiş ve başarılı olmuş bir kişi, Amerikadaki düzenliii, just in timeeee, motivasyon olanaklarının daha fazla olduğu bir yerde çok çok daha başarılı olacaktır.
Azminin, gücünün ve çabalarının böyle güzel devam etmesini ve senin yeni yeni başarı hikayelerini duymak istiyorum.
Sevgiler,
Didem
Tanjan’cim kesinlikle haklisin,
Burda pazartesi- cuma sabah 8 aksam 5 calisiyorum. Burda da yonetim ile ilgili duzensizlikler ve zorluklar var ancak Turkieye ile karsilastirinca burda calismadigimi zannediyorum.
Sevgiler,
Didem
LeoTheMaster
merhaba,
hakınızda ufak bir tanıtım yazısı yazdım umarım beğenirsiniz.
link burada
Ceren
Canim benim inan cok guzeldi icimi okumussun sanki, hep yanindayim canim dostum bunu biliyosun cok basarilisin sen daha neler neler yapcaksin sen..artik biz abd’den degil abd bizden korkuyor..
Murat
Merhabalar
Her iki bölümüde okudum.
Herkesin alması gereken dersler var. Hatta herkesin birden fazla kere okuması gerektiğine inanıyorum.
Bence gayetten basarili bir iş yaşantın var, inişler çıkışlar olması ds (çok fazla dip yapmadığın sürece) bence normal.
Etrafımdaki herkese yazının linklerini gönderiyorum.
Hayatında nice başarılara