Hepimiz mutlu olmak isteriz. Çalıştığımız şirketlerinde bizi mutlu etmesi gerektiğini düşünürüz. Yaptığımız işten, birlikte çalıştığımız yöneticiden, iş ortamından yada iş arkadaşlarımızdan mutlu değilsek, o zaman şirketin bizi daha çok mutlu eder hale gelmesini bekleriz.
Bu ne kadar doğru bir beklentidir?
Günümüzün büyük bir çoğunluğunu iş ortamında geçirdiğimizi düşünürsek, bulunduğumuz ortamdan mutluluk duymamız elbette önemlidir. İş tatminimizin olmasını arzu etmemiz normaldir. Ama bu aradıklarımızı bulmak için acaba kendimize yüklediğimiz sorumluluklar ile etrafımıza yüklediğimiz beklentiler dengelimidir?
Bilginin kolay elde edilir hale gelmesi ve gelişen teknolojiler hayatı eskisinden çok daha hızlı işler hale getirdi. Çalışanların üzerine daha fazla iş yükü biner oldu. Daha çabuk hareket etmemizi gerektirdi. Etrafımıza bakarsak, sunulan stres yönetimi, NLP, yoga tarzı kursların çokluğu ve yoğunluğu, insanların günlük hayatlarında bunaldıklarına işaret eder gibi…
Genelde insanların mutsuzluğu ‘kıyaslama’ sevdasından ileri gelir. Kendimizi diğerleriyle kıyaslayarak mutsuzluğumuzu pekiştiririz. Başka bir şirkette çalışan arkadaşımızın daha iyi bir iş ortamı olduğunu, daha iyi imkânlarla çalıştığı düşüncesiyle kendimizi yer bitiririz. Durum böyleyse kendi üzerimize düşen sorumluluk, ya içinde bulunduğumuz iş ortamından daha zevk alır hale gelmek için çaba sarf etmek olabilir yada daha mutlu olacağınıza inandığınız iş ve otam için arayışa girmeniz olabilir. İş ortamları insanlara ‘mutluluk’ vermek amacıyla kurulmazlar. Ama işletmeleri rekabetçi, başarılı ve aranılan bir kurum haline getirecek olanlar, o şirketin çalışanlarıdır. Dolayısıyla istediğimiz ortamı yaratmak bizlerin elinde. Eğer kurum kültürü ile çalışanın değerleri ve arayışları birleşmiyorsa, o zaman sanırım yanlış bir birliktelik söz konusu olmuş demektir.
Kötü olarak tanımlayacağımız (kavgacı, tacize açık) iş ortamları insan mutluluğu üzerinde ciddi zararlar verebileceği gibi, sizi sağlığınızdan da edebilir! Genelde yapılan araştırmalar, kişiliğini sadece işi ile bağdaştırmayanların, özel hayatlarında ve iş’lerinde daha tatminkar bir hayat yaşadıklarını gösteriyor.
İş’inden memnun olmayanlar için Career Journal tarafından çok güzel kaleme alınmış bazı tavsiyeler var. Bunların arasında, sizi mutsuz eden konunun kaynağını bulmak, alternatiflerinizi değerlendirmek, en son mutlu olduğunuz zamanı düşlemek, işiniz dışındaki hayatınıza odaklanmak geliyor.
University of Penn’in Mutluluk araştırmalarıyla ilgili müthiş bir kaynağı burada bulabilirsiniz. Authentic Happiness adı verilen bu sitenin kişisel gelişiminiz üzerinde çok faydalı olacağına inanıyorum.
Çalıştığımız iş ortamından tatmin olmak ve dolayısıyla kendimizi mutlu hissedebilmek için yöneticilerin yapabileceklerini bir başka yazıda kaleme alıyor olacağım.
One Comment
OSMAN GIYIN
SN. YETKİLİ ESKİ BİR SİNEMA EMEKÇİSİYİM.HEP EKMEĞİMİN PEŞİNDE KOŞTURDUM.SİGORTALI BİR İŞİM OLSUN KİMSELERE MUHTAÇ OLMAYAYIM DİYE DÜŞÜNDÜM.TÜRKİYENİN EN ÜNLÜ YÖNETMEN VE OYUNCULARIYLA ÇALIŞTIM.ÇALIŞMA KOŞULLARINDAN DOLAYI,ARGO,PANDORANIN KUTUSU,KABADAYI,,KABUSLAR EVİ,,ÇANAKKALE 1915, GİBİ DAHA AKLIMA GELMEYEN BİR ÇOK SİNEMA YAPITI ,TV DİZİLERİ VE REKLAM FİLMLERİNDE GÖREVLER ALDIM,BULUNAMADIM.KALİTELİ YAPITLARDA VE OLUŞUMLARDA YER ALMAK İSTERİM.SANAT BAĞLANTILI HER FIRSATTAN YARARLANABİLİRİM.İLGİNİZE ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDRİM.0505-571-44-13