Türkiye de ağızdan ağıza dolanan birşey vardır. Denir ki Türk insanı kısa cümleler kuramaz. Türkçe Ingilizce gibi değil, bizler ağdalı yazarız.
Bu cümle doğru mudur bilemiyorum. Yani, ağdalı uzun cümleler kurmamız bizim tembelliğimizden midir yoksa gerçekten durum söylendiği gibi Türkçe ile mi ilgilidir? Örneğin genelde bir Türk soru soracağı zaman ilk önce kendini ve ne demek istediğini açıklar, ardından sorusuna (geçebilirse) geçer. Kurumsal hayatlarda çalışanlar çok kez bu tür sorulara maruz kalmıştır, hatta siz de onlardan biri olabilirsiniz.
Eğer ağdalı cümlelere bayılıyorsak ve daha kısa yazmak bize göre değilse, Twitter’ın topluma katkısı yadsınamaz! Ama durun. Twitter kısa yazmayı değil, vurucu başlıklar atmayı öğretiyor aslında…
Twitter 140 karakterden ibaret. Tabi kendi twitter hesabınızın da (@fatierdogan gibi) “retweet” ya da “reply” fonksiyonlarında çıkmasını istiyorsanız, isminizin uzunluğuna bağlı olarak yazabileceğiniz karakter sayısı 130 civarı.
Twitter ilk çıktığında “kısa ve net” yazabilmeyi gösteriyor diye kehanetlerde bulunduk. Ben de bunlardan biriydim. Ama şimdi başka bir kehanette bulunuyorum. Twitter kısa yazmaktan ziyade etkili, can alıcı ve dinamik başlıklar attırmayı sağlıyor. Çünkü düşünün, tweet’iniz sıradansa, pek de dikkat çekmiyor. Yani kısa olmaktan ziyade vurucu olması daha önemli. Okutturabilmesi gerekli. Bu da önemli bir özellik. Eğer yazdıklarınızın okunmasını, linklerinizin açılmasını istiyorsanız, bu örneğe benzer başklıklar kullanmayı deneyebilirsiniz. Bu da bir diğer örnek size.
Nasıl bir twitter kullanıcısı olduğunuzu öğrenmek isterseniz de, buyrun, bu 12 soruluk güzel bir test size.
Ilgili Makaleler:
Fatmanur Erdogan, Hürriyet Daily News and Economic Review, Cut Your Teeth On Twitter