Zaman zaman hepimizin dırdır ettiği olur. Bazı çalışanların dırdırları ise süreklilik gösterir. Dırdır etmekten hoşlanıyorsanız, hep yöneticinizde hata buluyorsanız, hep sistemi suçluyorsanız belki de kariyer yapmak size göre değildir!
İnsanlar devamlı bir şeylerden şikayet edenlerden hoşlanmaz. Normal hayatınızda çok yakın dostunuz dahi size her gün bir dertten bahsetse, bir zaman sonra o kişiyle aranıza bir müddet mesafe koymayı denersiniz. Dostunuza toleranslı davranabilirsiniz ama iş yerlerinde bu tolerans seviyesi çok daha düşük seviyededir.
İş ortamınızdan, görev tanımınızdan veya yöneticinizden memnun değilseniz yapabileceğiniz 3 şey var. Birincisi görev tanımınızı istediğiniz işleri yapacak şekilde düzenlemeye çalışmak. İkincisi, çalıştığınız şirketin size göre olmadığını düşünüyorsanız hedefe odaklanıp yükselmek istediğiniz alanda kendinizi geliştirecek aktivitelere ve eğitim programlarına katılarak zaman kazanmak. Üçüncüsü, işten ayrılmak.
Şikayet ederek kariyer yapmak biraz güç. Kariyer yapmak için azimli olmak ve yılmamak gerekiyor. Hayatlarında belli bir noktaya gelmiş insanların birçoğu, o noktalara bilek gücüyle geliyor. Beğenmediğiniz yöneticiniz sizin henüz almadığınız birçok sorumluluğu yılmadan göğüslenerek bu noktalara geliyor. Bu kişiler hemen hemen hergün farklı departmanlardan yada çalışanlardan önlerine atılan sorunlara çözüm yolları araştırıyor. Yılmadan. Bıkmadan.
Çoğu çalışan işinden tatminsizliği, yöneticisinden şikayet etmeyi kendine bir borç bilir halde, yöneticisinin üzerine atar. Elbet bu tür vakalarda mevcut. Yöneticilerin nasıl daha iyi yönetici olmaları gerektiğini anlatan kitap ve makalelerin sayısına bakılırsa, iyi yönetici olmanın etkilerinin ne kadar önemli olduğu yadsınamaz. Benim anlatmak istediğim ise şu: Başarınızı, başarısız olduğunu düşündüğünüz yada sizi tatmin etmeyen bir yöneticinin eline bırakmayacak kadar zeki olun. Kişiye değil işinize odaklanın. Ekstra projeler alın üzerinize, sizden istenenden daha fazlasını yapın. Ama angarya işler olmasın bunlar. Özellikle gününüzün çoğu bu tür işlerle geçiyorsa, kendinizi şirket içinde gösterebileceğiniz çalışmaların içine atın kendinizi. Yöneticiniz bu imkanlardan sizi haberdar etmiyorsa kendiniz öğrenin. Diğer departman çalışanlarıyla görüşün. İnsan Kaynakları departmanınız varsa ve destek alabiliyorsanız, onlarla konuşun. Yılmayın. Eğer içinde bulunduğunuz ortam sizi memnun etmeyen bir ortamsa istifa etmeniz hem sizin hemde çalıştığınız şirket açısından en iyisi olacaktır.
20’li yaşlarda sık iş değiştirmek her ne kadar biraz daha kabul edilir ve hatta gerekli gibi dursada, dırdır eden ve hiçbir şirkette aradığımı bulamıyorum diyen bir yapınız varsa, kendinize kariyerinizden ne beklediğinizi sormanızda fayda var. Beklentilerinizin karşılanabilir mi? Karşılanabilirse siz bu beklentiler için yeterli donanıma sahip misiniz? Unutmayın, hiçbir şirket mükemmel değil. Her şirketin sorunları var. Her şirketin, öyle veya böyle, daha mükemmele ulaşmak için bir çabası var. Sorunlar çalışanların önüne atılmış fırsatlardır. Sorunları çözemediğinizden dolayı şikayet etmektense yaratıcılığınızı keskin tutmanız, size daha parlak bir geleceği garanti edebilir.
2 Comments
Caitlin Zabriskie
Thanks so much for posting this. Quick enquiry, if you don’t mind. Where did you obtain your web-site design? I will be starting a blog and rather like your site.
Rachael Abriola
Thanks for sharing this. Brief query, if you wouldn’t mind. Where did you purchase your blog template? I’m creating a blogging site and like your site.