Dün Kariyer Yolculuğu blog’umu beğeniyle takip ettiğini söyleyen bir üniversite öğrencisinden email aldım. Mesajında yazdıkları bana bu soruyu sordurdu:
‘ Profesyonel bir CV hazırlamak nasıl ve nerede öğrenilir?’
Sadece işletme, mühendislik ya da mimarlık okumakla başarılı olunmuyor iş dünyasında. Yüksek lisans yapmış olmak da iş dünyasının kapılarını açmaya yeterli değil. Gerekli ve önemli ama yeterli değil.
Üniversite öğrencilerinin mezun olmadan önce nasıl iş aramaları gerektiğini bilmeleri, gerekiyor. Bir CV nasıl yazılır, önyazı nasıl hazırlanır bilmeliler. İş görüşmelerinde dikkat edilmesi gereken konular nelerdir, bunlara hazır olmaları gerekiyor.
Arayıp bilgi aldığım özel üniversitelerde bu tip çalışmaların yapıldığını öğrendim. Kariyer ofislerinde öğrencilere CV hazırlığı yada görüşme teknikleri gibi konularda yardımcı olmanın yanı sıra ayrıca yurt içi ve yurt dışında staj olanağı da sağlıyorlar. Bu üniversitelerin yurt dışındaki şirket ve üniversitelerle işbirlikleri sonucu kendi öğrencilerine sundukları hizmetler oldukça gelişmiş.
Bu hizmetlere ulaşabilmek için umuyorum öğrencilerin ille de özel üniversitelerde okumaları gerekmez. Devlet üniversitelerinin de bu tür hizmetleri öğrencilerine sunabilmesi önemli. Yinede, ‘neden’ diye yakınmaktansa, kendi imkânlarınızı kendiniz yaratabilmek için kolları sıvayın derim.
Eğer Profesyonel bir CV hazırlamak istiyorsanız, Türkçe ve/veya İngilizce olarak, bu konuda size 5 önerim var:
Bir. Öğrenciyseniz, kariyer günlerine katılın ve şirket sunumlarını yapan yöneticilerle konuşun. CV’nizi yanınızda götürün ve tavsiye isteyin. Vaktim yok derlerse, o zaman CV’nizi bırakın ve randevu isteyin. 15 dakikalık bir görüşme kapmaya bakın.
İki. Öğrenciyseniz, profesörlerinizden yardım isteyin. Profesörlerinizin iş dünyasıyla arasının iyi olduğunu tahmin ediyorum. Size bu konuda yardımcı olmak için görüşebileceğiniz birkaç yöneticinin kontaklarını vermesini rica edin.
Üç. İş dünyasının içindeyseniz ve iş değiştirmeyi planlıyorsanız, CV yazımı konusunda uzmanlaşmış kişilere veya şirketlere başvurun. Belki cebinizden birkaç yüz lira çıkartmış olacaksınız, ama emin olun geleceğiniz için harcayacağınız en değerli birkaç yüz lira olacaktır.
Dört. CV’niz hazır olsada ve kendi yazdığınız CV’den çok emin olsanız bile ikinci bir gözün görmesini sağlayın. Şirketlere yollanan CV’lerin hatalarla dolu olması çok acı bir durum. Neden hiç bir şirket benim CV’ime cevap vermiyor diye ahlamaktansa, ilk önce kendi üzerinize düşeni mükemmel olarak yapmayı deneyin. Yöneticiler CV üzerindeki hatalardan gerçekten hoşlanmıyorlar.
Beş. CV hazırladıktan sonra CV’nize yazdığınız noktaları sesli olarak kendinize yada arkadaşınıza anlatın, detaylandırın. Böylece CV’nizden çıkartmanız gereken yada eklemeniz gereken noktaları daha rahat yakalamış olursunuz.
Her şeyden önce, bir CV hazırlığına başlamadan önce ne tür şirketlerde ne tür işlere ve hangi pozisyonlara başvurmak istediğinize karar verin. CV’nizi şekillendirmenizin daha kolay hale geldiğini fark edeceksiniz.
4 Comments
Selçuk
Madde-1: Bir anadolu şehrinde, devlet üniversitesinde okudum. Normalden uzun bir süre okumama rağmen 🙂 kariyer günleri ya da şirket sunumu yapan yöneticilerle hiç karşılaşmadım. Sanıyorum bu tür yöneticilere biraz uzak bir yerde okumuşuz.
Madde-2: Profesörlerinizden derken? Bölümümüzde sadece 1 (yazıyla: Bir) tane profesör vardı ve onun da yüzünü gören cennetlikti 🙂
İş dünyası dediğiniz şey ise, bizim şehirde var mıydı, pek emin değilim.
Bunlar, benim gibi Anadolu’da okumuş olan öğrencilerin karşılasması muhtemel durumlar. Diğer maddeler için bir şey diyemiyorum.
Not: Son paragraftaki link hatalı sanıyorum. Bilginize.
Selçuk
İlk yorumu gönderdikten sonra aklıma geldi, profesör sayımız ikiydi. Bir tanesini görmeye görmeye unutmuşuz demek ki 🙂
Ayrıca şunu farkettim, yorumu bir kere gönderdik mi, geri dönüş yok; edit edemiyoruz. Bir önizleme falan olsa fena olmazmış aslında.
Fatmanur Erdogan
Sevgili Selçuk,
Istanbul’da da durum pek farklı değil profesörler konusunda ancak kariyer günlerine rağbet olduğu dönemlerde, şirket yöneticilerinin güzel sunumlar yaptığını biliyorum.
Selçuk
Kariyer günleriyle ilgili söylemeye çalıştığım, katılımın olmadığı ya da kişisel olarak benim katılmadığım değildi. Okuduğum süre boyunca böyle bir organizsayon yapılmadı, bunu söylemeye çalıştım. Gerçi bir keresinde içerisinde “kariyer” geçen bir duyuru görmüştüm ama o da sınav zamanına denk gelmişti, katılamamıştım. Artık organizasyonu kim yaptıysa, bravo ona 🙂
Yani, şirket yöneticilerinin yapacağı sunumla veya bizimle paylaşacakları tecrübelerle ilgili bir itirazım yok.