Bazı iş görüşmeleri, özellikle üst düzey ve önemli pozisyonlar için, öğle yemeğinde devam edebilir. Bu iş görüşmesi yemeğine birlikte çalışacağınız diğer departmanlardan kişiler de katılıyor olur.
Bu yemeklerde aklınızda tutmanız gereken 3 kural:
1-Menüden yemek seçiminizi hızlı yapın. Ilk defa gittiğiniz bir yer de olsa, menu içerisinde gözünüze tanıdık gelen ilk yemeği gözünüze kestirin. Seçeceğiniz yemeğin menüdeki en pahalı yada en ucuz yemek olmamasına özen gösterin. Hızlı seçiminiz, hızlı karar verebildiğinizi gösterir. Sarımsaklı, soğanlı yemeklerı ısmarlamaktan kaçınmanızı söylememe gerek yok sanırım!
2- Amaç öğle yemeğinizi yemek değildir. Masada sizin için önemli olan gelecekte birlikte çalışacağınız kişilerle iyi bir diyalog kurabilmektir. Dolayısıyla insanların size soru sormasını beklemeyin. Siz sohbeti açın. Meraklı olun. Dünyada meraksız birçok insan var. Meraklı olduğunu düşünen ama merakı sadece çok limitli bir konuya yönelik olan bir çok insanla dolu hayat. Siz farklı olduğunuzu gösterin.
Yemek ortamı “sosyal” ortamıdır. Dolayısıyla iş konularına hızlıca dalmaktansa, kişileri tanımak için vaktinizi kullanın. Aynı zamanda kendinizi de anlatmayı ihmal etmeyin. Konuşmanız önemli ama daha da önemlisi masadaki insanları konuşturup, kendilerini iyi hissetmelerini sağlamanız, yemek arkasından insanların hakkınızda olumlu bir izlenime sahip olmasını sağlayacaktır.
Masadaki insanlardan hoşlanmadıysanız yada böyle bir grupla çalışmayı düşünmediğinizi anlasanız bile diplomasiyi elden bırakmayın. Ileride hayatın önünüze ne çıkartacağı hiç belli olmaz.
3-Sofra adabını bilmek. Peçetenizi kullanmayı unutmayın. (Bacaklarınızın üzerinde olacak şekilde) Yemeğiniz bittiğinde peçetenizi tabağınızın yanına koyun.
Misafir siz olduğunuz için, siz ne ısmarlarsanız şirket yetkilileri de sizi takip edecektir. Bunu aklınızda tutun. Kahve isterseniz, uyum sağlayacaklardır. Tatlı yada meyva ısmarlarsanız, onlarda sizi takip edeceklerdir.
Cep telefonunuzu mutlaka ya kapatın yada sessize alın. Birçok insan cep telefonunun çalmasından rahatsız olabiliyor. İş görüşmesinde olan kişi de siz olduğunuzdan, insanların canını boş yere sıkmaya gerek yok.
Çatal bıçak tutmayı iyi öğrenin. (Genelde Türkler bu konuda bilgililer ama yinede söylemekte fayda var.) Ekmek yerken büyük lokmalar değil, küçük lokmalar kullanmayı unutmayın. Ağzınızı doldurmadan küçük yemeye özen gösterin.
Yemek arkasında “ben ödiyim” yapmayın! Siz yemeğe davet edilen tarafsınız.
Yemek bittiğinde bu güzel sohbet ve yemek için teşekkür edin. En önemlisi gülümseyin!
4 Comments
Filiz Arıcan
Bu verdiğin bilgiler inanılmaz faydalı.İş görüşmesine giderken rehber olacak bilgiler yazıyorsun.Bilgilerini paylaştığın için teşekkürler…
Fatmanur Erdogan
Çok teşekkürler Filiz. Bende senin blogunu gerçekten çok beğenerek okuyorum ve “nereden buluyor bu bilgileri” demekten de kendimi alamıyorum. 🙂
sevgiler,
metin
4. kurali unutmussunuz:
Yemege davet edildiginde epeyce gec kalmak ve soruldugunda kusura bakmayin ama bundan onceki bir baska sirketin is mulakati (job interview) cok uzun surdu o yuzden geciktim dememek . . .
🙂
Fatmanur Erdogan
Evet Metin:) Iş almayı garantilemek için söylediklerin biçilmiş kaftan:)