Türkiye’nin sürdürülebilirlik üzerine hazırlanmış ilk ve tek mikrositesini 2008 yılında kurduğumda, bu girişimimin temellerinin sağlam olması gerektiğine inanıyordum. Sektöründe dünyanın 2. büyük şirketi olan kurumun yönetim süreçlerindeki başarısı, sistemli ve uzun görüşlü çalışmalarla ilerliyor olmasından ayrıca gerçek anlamda sürdürülebilir yaklaşımların organizasyona entegre edilmiş olmasından kaynaklanıyordu. Grubun 70 yurt dışı iştirakine örnek teşkil eden bu çalışma, Türkiye operasyonlarını da ayrıştırarak kurum itibarını güçlendirmekte önemli rol oynadı. O sene, bu çalışmayla, şirketin Accountability Rating puanını yükseltmeyi başardık.
Sürdürülebilirlik konusunda çok uzun araştırmalar ve çalışmalar yapmış olduğumdan, sözde işlerle “yönetişim ilkelerinin bir sonucu ortaya çıkan operasyonları” rahatlıkla ayırt edebiliyorum. Bu yüzden sizi, bu işi Türkiye’de ciddi anlamda başarıyla yürütebilen ender şirketlerden biri, Unilever’in sürdürülebilirlik konusundaki yaklaşımlarına göz atmanız için cesaretlendirmek istiyorum.
Özellikle ve öncelikle Yönetim Kurulları, Icra Kurulları ve diğer yönetim kademelerinin dikkatlice incelemelerinde fayda gördüğüm Unilever Sürdürülebilirlik Raporu satır satır okunmalı. Zira, sürdürülebilirlik anlayışı Küresel Ilkeler Sözleşmesini imzalamakla başlamıyor. Bir kaç sorumluluk projesi yapmak, sorumlu bir şirket yönetiyor olmak anlamına gelmiyor.
Neden sürdürülebilirlik yaklaşımı benimsenmeli sorusuna benim verdiğim tek bir cevap var. O da şu: “Şirketleri birbirinden ayrıştıran en önemli faktör kurum kültürüdür. Hemen hemen herşeyi hızlıca taklit edebilirsiniz, ama kurum kültürünü kolay kolay taklit edemezsiniz. Stratejilerin doğru uygulanmasını sağlayan en öncelikli faktör kurumu hangi anlayışa sahip bireylerle yürüttüğünüzdür.” Geleceğimizi şekillendirecek en kritik organizasyonel konu bu olacaktır.
Bunları biliyor muydunuz?
Unilever, dünyada 264 fabrika (WOW), 163.000 çalışana sahip.
Unilever’in Türkiye’de toplam yatırımları 1 milyar TL.
2009 yılı cirosu 3 milyar TL.
Son 10 yılda çevre uzerinde yaptıkları yatırımlar 27 milyon Euro
Türkiye’nin ilk yeşil ofisi Unilver’den. %30 elektrik, %40 su tasarrufu sağlıyor.
Türkiye’deki 7 fabrikasında karbon salımını 170kg/ton azalttı.
50.000 çocuğa çevre bilinçlendirme eğitimleri veriyor.
2500 tedarikçi, 600 iş ortağı ile yol alıyor.
Unilever Türkiye çalışanlarının %85’i lisans üstü program tamamlamış.
“Müşteri ile kazan” stratejisiyle paydaşlarının karlılığını artırmayı hedefliyor.
Yönetim kadrosunun yaş ortalaması 42. Toplam çalışanlarının %20’si kadın.
Iş ilkeleri gereği, hediye ve benzeri ürünler alınıp verilmiyor.