Tahminimce bu yazıyı okuyanların %99’u A.J. Jacobs ismini daha önce duymamıştır. Duyan %1’lik kısım içindeyseniz, harika. Değilseniz, tanışma zamanınız gelmiş demektir.
Sıradışı hayat yaşayanlara ve kabul görmüş tarzların dışına çıkabilme cesaretinde olanlara büyük bir saygı duyuyorum.
A.J. Jacobs, sıradışı bir çalışma anlayışına sahip. Jacobs, dünyanın en önemli dergilerinden olan Esquire’ın Genel Yayın Yönetmeni. Aynı zamanda üç birbirinden farklı kitabın yazarı. “A Year of Living Biblically” kitabını yazabilmek için bir yıl boyunca Incil’de yazıldığı gibi bir hayat yaşayarak bir fenomen haline gelmiş biri o. “My Life As An Experiment” de hayatını deneylerle yaşamaya kalktığı bir diğer kitabı.
A.J.Jacobs’ı sevmemi sağlayan, tüm bu sıradışılıklarının yanısıra, yazdığı bir makale oldu. Sanıyorum hiç bir makaleye “My Outsourced Life” makalesine güldüğüm kadar gülmedim. (Makaleyi okuyabilirsiniz ancak makaleyi tam olarak anlayabilmeniz için Amerikan ve Hint kültürlerini, insanlarını ve kullandıkları dili çok iyi biliyor olmanız gerekiyor. Yoksa aynı etkiyi almanız pek mümkün değil.)
Neden durup dururken A.J. Jacobs’ı yazıyorum derseniz, kendime “Profesyonel Yardımcı/Asistan” tutmayı düşünüyorum epey bir zamandır. A.J.Jacobs’ın yurt dışında Hintli call center vari yardımcılara delege ettiği işleri gibi ben de işlerimi delege etmek niyetindeyim. Peki ne yapar bu profesyonel asistan?
Kısaca iş yerinde yönetici asistanları ne yapıyorsa onu yapar. Farkı özel işlerinizi hallediyor olmaları. Yani hayatınızda ki ufak işleri organize eder. Yollanacak mesajlara cevap verir, koordinasyonu sağlar, organizasyon işlerini halleder, yollanması gereken postaları yollar ve yöneticinin günlük hayatını düzene sokar.
Zamanı iyi ve verimli kullanabilmek adına çok yararlı bir hizmet. Aranızdan bazılarınız ne gerek var, kendin yapsana diye iç geçirebilir. Bazılarınız anlamsız ve gereksiz bir hizmet olduğunu düşünebilir. Bazılarınız abarttığımı söyleyerek gözlerini yukarı doğru çevirir. Bir kısmınızda fikrimi beğenerek benzer bir arayışa girebilir.
Bu fikrin ilginç ve iyi bir fikir olabileceğini düşünenlerdenseniz, sebebi şudur:
1- Zaman paradır. Verimlilik için küçük işleri outsource edebilmek gerek. İşinizde büyük işlere verdiğiniz zamanla küçük işlere ayırdığınız zamanı akıllıca kullanmak başarıya zaman bırakır. Hangi işleri kabul etmek istediğinizi, hangi işleri delege etmeniz gerektiğini iyi ayarladığınizda zamanı doğru kullanıyor, daha verimli hareket ediyorsunuz demektir.
2- Enerjinizi kullanma şekliniz nereye gittiğinizle ilgilidir. Çok çalışmanın değil, zamanı iyi kullanarak çalışmanın daha değerlidir. Başarılı insanların çok çalıştıkları doğrudur ama hayatlarının iş olmadığı da bir diğer doğrudur. Hayat dengenizin nasıl olmasını tercih ettiğinizi iyi düşünün çünkü hayatta ki mutluluğunuz biraz da buna bağlıdır.
3- Hayatınızın mimarı olabilmek kendi doğrularınızı bulabilmekle ilişkilidir. Yaşadığımız ortamla uyumlu olmak ama aynı zamanda kendi istediğimiz hayatı yaratabilmek için cesaretten daha önemli bir karakter özelliğine ihtiyaç var. O da “içsel güç”ümüzü hissetmek. Yani içinizde bir ateş vardır, o ateşin etrafınızı olumlu yönde ısıtabilmesi ve aydınlatabilmesi için değişimi yaratacak ve yönetecek içsel bir güç hissedersiniz. Bu gücü harekete geçirebilecek yeterlilikte donanıma sahipsinizdir. Değilseniz, bu donanımı yaratabilecek öz etkinliğiniz vardır.
4- Hayatın anlamlı olması, onu uğrunda yaşanılır yapar. Hayatınıza hangi elementleri kattığınızda yaşamınız daha anlamlı olur? Salt para kazanmak hayata bir anlam katmaz ama kazandığınız parayı nasıl kullanmak istediğiniz, yaşamınıza anlam katar. Bir şirketin CEO’su olmak kişisel bir başarıdır ama onu anlamlı yapan, oturduğunuz koltukta yaptığınız işlerin hayata ve etrafınıza nasıl katkı sağladığını bilmenizle yakından ilişkilidir.
A.J. Jacobs, hayatını bir müddet “outsource” ettiğinde daha önce ki çalışma yönteminden daha farklı bir yöntem denedi. Bu yöntemi denerken yaptığı işten zevk aldı, hafif eğlendi ve sonunda bu yöntemin onun için doğru olan yöntem olup olmadığına karar verdi. Bildiğimiz ve alışık olduğumuz yöntemleri değiştirebilmek bazen güçtür. Ama asıl güç, bilinmeyeni deneyebilmekte ve bilinmeyene doğru yolculuğa çıkabilmekte saklıdır.
Hintli ve Hindistandan hayatımı organize edebilecek bir yönetici asistanı arayışı için şimdi Brickwork şirketiyle irtibata geçme zamanıdır.
9 Comments
ertugrul
Merhabalar,
Neden odesk,freelancer gibi siteler değilde brickworkindia. Tecrübelerinizi payalaşabilirmisiniz?Teşekkürler
Fatmanur Erdogan
Ertugrul, tek sebebi AJ Jacobs’ın önermiş olması. Ona da Thomas Friedman’ın kitabında önermiş olması:)) Başka bir mantıklı sebebi yok ama öneriler için teşekkürler, check edicem.
Emir
Harikulade bir yazı.Küçük ve rutin işler insanı oldukça yoruyor.Bazen ise çekilmez oluyor..Bunların hallolduğunu bilmek, bizi daha faydalı işlere itebilir,farklı proje ve yatırımlara adım atmamızı sağlayabilir..Bu ve bundan önceki bir çok paylaşım için teşekkürler Fatmanur Erdoğan.
Uğur Özmen
Çok paralel düşünmüşüz AJ Jacobs ile. ,
Kendime şoför tuttuğumda “Trafik şıkışıklığını outsource ettim” diyordum
Fatmanur Erdogan
Bu düşünceyi sevdim Uğur:) Ben de Istanbul trafiğini outsource etmek istiyorum, mümkünse trafikte olmadan deniz yoluyla hareket ederek sürekli…:))
Neslihan ÖZPOLAT
Bütünüyle Çok güzel bir yazı Fatmanur. Küçük işler halledilmeden sonuca ulaşılamıyor ve zaman şaşıyor. Sonuca daha çabuk ulaşmak, zamanın bereketini arttırmak ve yönü yeni projelere dönmek için kesinlikle katılıyorum.
Buyruk
Fatmanur Hanım acaba bu konuda bir gelişme kat edebildiniz mi? Bahsi geçen sitelerle iletişime geçtiniz mi? Nasıl bir tecrübe yaşadınız?
Fatmanur Erdogan
Hayır geçemedim, demek henüz zamanı gelmemiş:)
Fatmanur Erdogan
Neslihan haklısın. Zamanı iyi kullanmak çok önemli