Üniversiteden mezun olduktan sonra iş aramaya başladığınızda iş bulmakta zorlanmamak için yapabileceğiniz birkaç şey var. Aklınızda tutmanız gereken en önemli şey ise şirketlerin tecrübe sahibi olmayan çalışanları genellikle tercih etmedikleri. Buna haksızlık diye bakabilirsiniz. Kısır döngü diyebilirsiniz: “eğer bana iş vermezsen iş tecrübem nasıl olur” diye homurdanabilirsiniz. Aklınızda tutmanız gereken, bugünkü durum ve şartlarda tercihin tecrübeli çalışanlardan yana olduğudur.
Taze mezunların iş bulma olanaklarını güçlendirmeleri için:
Staj yapın: Her yıl kendinize bir staj ayarlamaya çalışın. Staj yaptiğınız yerde fotokopi makinasinin nasıl çalıştığından tutun da şirket içi ilişkilerin nasıl yürüdüğüne kadar herşeyi gözlemleyin. Meraklı olun!
Sertifika programlarına yazılın : Ister Türkiye’de ister yurt dışında, ama imkanlarınızın el verdiği ölçüde üniversitenizin size verdiği eğitimden farklı bir konuda yada parallel bir alanda yeni bir konuda eğitim alın. Birçok “pazarlama” eğitimi almiş üniversite öğrencisi Internet’i sadece “bilgi almak” amaçlı kullanıyor. Email’lerini check etmek icin faydalanıyor. Farklılaşın. Web tasarımı yapmayı öğrenin, Internet teknolojilerini iyi anlayın. Günümüzde gelişen teknolojilerden çok iyi seviyede anlamayan pazarlama mezunlarının ilerlemeleri mümkün değil.
Mentor bulun: Türkiye’de çok fazla etkin olmasada kendinize bir mentor bulun. Bu üniversiteden bir profesörünüz olabileceği gibi, iş dünyasından tanıdığınız ve güvendiğiniz bir kişide olabilir. Yıl içerisinde bir iki defa mentorunuzla vakit geçirin, sohbet edin, tecrübelerinden ve deneyimlerinden yararlanın.
Özgeçmişinizi hazırlayın: Üniversite 3. sınıfa geldiğinizde özgeçmişinizi hazırlayın. Iş başvurusunda bulunuyor olsaydınız, CV’nize yazabileceğiniz şeyler ne olurdu? Özgeçmiş yazmaktaki bu zorluğu mezun olduğunuzda çekmemek için şimdiden pratik yapmak sizi hedefinize yaklaştıracaktır. Bir özgeçmişin nasıl yazılması gerektiği konusunda araştırma yapmanızı ve hazırlıklı olmanızı sağlayacaktır.
Sosyal Olun: Iyi not ortalamasi ile mezun olmak güzel, ama şirketler genelde kaç ortalama ile mezun olduğunuzdan çok üniversite yıllarınızı nasıl değerlendirdiğiniz ile ilgilenirler. 4 üzerinden 4 not ortalaması, işveren için sadece “ders çalışan” ve “sıkıcı” bir kişi tiplemesi imajini bırakabilir. Kampüs içerisinde yer alan aktivitelerde yer alin. Kariyerinizde yükselmeniz, duygusal zekanızın ne kadar gelişmiş olduğuyla ilişkili.
Girişimci Ruhunuzu Test edin: İçinizde girişimcilik varsa, amatör çapta üniversite yıllarınızda kendi işinizi kurmaya çalışın.
Başarının Tanımını Yapın: Hayatta başarının birçok tanımı var. Sizin için başarının ne olduğunu araştırın, tanımlayın.
Psikoloji Dersleri Alın: İletişim psikolojisi, kişilik, davraniş ve mutluluk, stresten arınma teknikleri gibi konularda dersler alın. Sadece kariyer yolunuzda degil, hayatınızın her alanında faydalanabileceğiniz yetkinliklere sahip olun.
Takdir etmeyi ve bunu dile getirmeyi öğrenin: Iş dünyasında “takdir edilmenin” en önemli motivasyon faktorlerinden biri olduğunu öğreneceksiniz. Şimdiden arkadaşlarınızı, profesorlerinize nasıl “kompliman” vereceğinizi öğrenirseniz, iş hayatınızda o kadar çok rahat edersiniz.
Bunları yapın. Çünkü bugün aynı sıraları paylaştığınız üniversite arkadaşlarınız, yarının kapitalist dünyasında birer rakibiniz olarak karşınıza çıkacaktır.
One Comment
paintball park
Many people prefer gems using the round cut for diamond
anniversary bands because thdy are often capable of producing
maximum scintillation. Love is probably the
most breathtaking issues tht occur in everyone’s life once we grow up.
Thiis just really demonstrates that diamonds are nevertheless all off which will continually be your each bride’s bedt friend. http://go.1o3.me/2YwtI