Üniversiteden yeni mezun oldunuz. Birkaç yıllık is deneyiminiz var. Is değiştirmek istiyorsunuz, ama bir turlu istediğiniz isi bulamıyorsunuz. Belki de iş görüşmelerinizde yaptığınız hataları görmüyor, hatalarınızdan öğrenemiyorsunuzdur?
Kıyafet: Iş görüşmelerine, her ne tür iş için gidiyor olursanız olun, takim elbise ile gitmeye özen gösterin. Bu, karşınızdaki kişinin algısını etkileyecektir. Eğer “kılık kıyafetime bakarak beni ise alacaklarsa hiç almasınlar” diyenlerdenseniz, o zaman is arama surecinizi uzatmayı kabul ediyorsunuz demektir. İşe alındıktan sonra, iş ortamının kurallarına ve sizden beklentilerine göre zaten giyiniyor olacaksınız. Burada amaç, karşınızdaki kişinin algısını etkileyebilmek. Eger bir işveren ile görüşmeye birden fazla defa çağırılırsanız, kılık kıyafetiniz aynı profesyonelliği sergilemeli. Üçüncü görüşmede kirlenmiş ayakkabılar ve kot pantolona dönüş kötü bir fikir! Bayanlar, takılarını “gece kıyafeti” takılarıyla karıştırmamalı. Unutmayın, görüşmeye gideceğiniz kişiyi hiç tanımıyorsunuz. Stilini ve tarzını bilmiyorsunuz. Takdığınız takılar karşınızdaki kişiye negatif yönde etkilerse, hakkınızdaki algıda o yönde olacaktır. Dolayısıyla, ya çok sade takı kullanın, yada mümkünse hiç takmayın.
Kariyer Beklentisi: İşveren adaya ‘kariyer beklentin nedir’ sorusunu yönelttiğinde duymak istemediği cevap “Artık kurumsal bir şirkette çalışmak istiyorum’ olur. Böyle bir yapıda kendimi görmek istiyorum” kariyer beklentinizi ifade etmiyor. Eğer amacınız başvurduğunuz şirketin size “kurumsal bir ortam” yaratmasını beklemekse, o zaman birçok kurumsal kapının size kapalı olduğunu göreceksiniz. Is görüşmelerinde şirketlerin amacı size istediğiniz ortamı sunmak değil, sizin onlara ne sunacağınızı görmektir. Dolayısıyla “şirketlerden ne beklediğinizi” değil, şirkete kendi eğitim ve tecrübenizle neler kazandırabileceğinizi göstermek hedefiniz olmalıdır.
Kariyer Beklentinizin Ne Oldugunu Bulun: İnsanın kariyerinde ve hayatında ne istediğini bilmesi önemli. Kurumsal şirketler, özgüven sahibi ve kariyerinden ne istediğini bilen kişilere öncelik verirler. Eğer ne istediğinizi tam olarak bilemiyorsanız, ve bu konuyu hiç düşünmediyseniz, şimdi başlamanın tam zamanı. Bu egzersiz, size istediğiniz kariyeri seçmede faydalı olacaktır. Tam olarak ne istediğinizi kısa sürede bulamazsanız da, en azından bir kağıda genel hatlarını çıkartın. Is görüşmesinde bu soruyla karşılaştığınızda, ne söyleyeceğinizi daha açık bir şekilde biliyor olursunuz. İnsanların istekleri ve beklentileri zamanla değişir. Bugün ne istediğinizi bilirseniz, ileride nasıl değişim geçirmek istediğinizi de daha rahat bulursunuz.
Kendiniz Olun: Kendiniz olmak güzeldir, ama işvereninizle “arkadaşınızmış gibi” sohbet etmeyin. Başvurduğunuz yer bir is yeri. Orası profesyonel bir ortam. O zaman Profesyonelliğinizi sonuna kadar koruyun.
Hırslı bir insan değilim: Hırslı bir insan değilseniz, gelişmeye ve şirketinizi ileriye taşımaya da fazla yetkin olmadığınız sonucuna varılabilir. Böyle bir soru sorulduğunda, “hırs” kelimesinin negatif bir anlamı olacağından endişeleniyorsanız, bu soruya “azim” kelimesiyle cevap verebilirsiniz. Azimli olmak şirketler için önemli ve gereklidir. “Hırsım yoktur” diye cevap veriyorsanız, karsınızdaki kişide “yeteri kadar çalışmaya niyetim yok” imajını bırakabilirsiniz. Unutmayın, karşınızdaki kişiyi tanımıyorsunuz, dolayısıyla neyi nasıl algılayacağı hakkında bilginiz yok. Ve amacınız karşınızdaki kişinin sizi beğenmenizi sağlamak. İşe alacak olan kişiler, yetkin ve basarili insanlarla çalışmak isterler ama ise alma kararları sadece bu kriterle sınırli değildir. İnsanlar, anlaşabileceklerini düşündükleri kişilerle çalışmak isterler. Dolayısıyla, anlaşabilecekleri kişileri ise alırlar. Dolayısıyla karşınızdaki kişinin sizinle çalışmaktan hoşlanacakları düşüncesini edinmelerini sağlamanız gerek.
Kapıdan içeri girerken:Görüşeceğiniz kişinin ofisinden içeri girerken sergileyeceğiniz “özgüven” çok önemli. Başvurduğunuz pozisyona göre bu öz güveni tam kıvamında sunmanız gerek. Ne çok fazla ne çok az. Tam kıvamında. Yani, başınız yere bakmamalı, niye o odada bulunduğunuzu tam olarak anlamamışsınız gibi davranmamalısınız. Çok sevecen tavırlardan ziyade, sevecenliğinizi profesyonel bir bicimde yansıtacağınız bir tarz yakalamaya bakın. Sizin hikayeniz nedir? Aynı ise başvuran her kişi, üç aşağı beş yukarı sizinle benzer islerde çalışmış, benzer tecrübeler elde etmiştir. Sizi hatırlamalarını sağlayacak bir hikayeniz, basariniz, çalışmanız var mi?Genelde, is görüşmelerinin sonunda, işveren adaya “Bana sormak istediğiniz bir soru yada öğrenmek istediğiniz bir konu var mi?” diye sorar. Burada sormanız beklenen sorular genelde şirket hakkında bilgi ve pozisyonda aranan niteliklerdir. Öyleyse bu önemli kısmı sona bırakmaktan ziyade, görüşmenizin başında işverenden sorabilirsiniz. Böylece şirket ve pozisyon hakkında gerekli bilgiyi toplar, nasıl bir kişi aradıklarını öğrenir ve cevaplarınızı da beklentilerini karşılayacak bicimde şekillendirebilirsiniz. Böylece işverenin aradığı “ideal” adayın neden SİZ olduğunuzu daha iyi açıklayabilirsiniz.