Yazar: Berna Akın, Yeni Mezun
2007 yılında İTÜ İşletme Mühendisliği’nden mezun oldum.
Türkiye’nin başarılı üniversitelerinden birinden mezun olmanın iş bulma sürecinde biz mezunları fazla zorlamayacağını düşünüyordum. Oysa iş dünyasına adım atmak, farklı tecrübeleri de gerektiriyordu.
Aylar süren yoğun iş arama sürecim bana birçok farklı deneyimler elde etmemi sağladı. Bu süreçte hem profesyonel iş dünyasından hem de arkadaşlarımın tecrübelerinden faydalanmam yeni perspektif elde etmeme yardımcı oldu.
Bu yazıyı kaleme almamın amacı benim gibi yeni üniversite mezunlarına tecrübelerimi aktarmak. Böylece iş arama süreçlerinin daha verimli geçmesine biraz da olsa katkıda bulunabilmek.
Ben, iş arama sürecinin 2-3 ayla sınırlı olduğunu düşünmüyorum.
İş aramanın bundan çok daha uzun ve kapsamlı bir zamanı kapsadığına inanıyorum.
Üniversitenin son dönemine geldikten, hatta diplomayı aldıktan sonra iş arama sürecine başlamanın çok geç olacağına ve aktif olarak iş aramaya başlamadan önce bununla ilgili altyapıyı hazırlamak gerektiğini düşünüyordum. Bu nedenle öncelikle hangi alanda çalışmak istediğime karar vermem gerekiyordu. Uzun yaz tatillerim ve okuldan boş kalan günlerim imdadıma yetişti; farklı sektörlerde ve departmanlarda staj yapmayı ihmal etmedim. Bu sayede, hem hangi alanda çalışmak istediğim hakkında fikirlerim şekillendi, hem de iş hayatı hakkında ufak da olsa bir deneyim kazandım. En güzeli, birçok şirkette, pek çok pozisyonda profesyonellerle tanıştım.
Üniversitenin son senesi daha hedefe yönelik davranmamı gerektirdi. Her şey bir CV ile başlar diyerek ve CV hazırlamayı ciddiyetle ele almanın gerekli olduğunu düşünerek işe koyuldum. Herkesin dilinde dolanan “Okuyanı etkileyecek bir CV” nasıl olmalıdır konusunda çalıştım. İçinde yazanlar kadar onların nasıl yazıldığının da çok önemli olduğunu gördüm. İnternetten pek çok bulabileceğiniz “CV nasıl hazırlanır” konulu yazıları okudum ve kendi hazırladığım CV’yi iş hayatından profesyonellere, üniversitedeki hocalarıma, benden önce mezun olan ve bu süreçten geçmiş arkadaşlarıma göstererek eleştirilerini can kulağıyla dinledim. Pek çok kere duyduğum/gördüğüm “Ön yazısı olmayan bir CV çok etkili olmaz!” şeklindeki uyarıları gerçekten ciddiye aldım.
CV ve ön yazımın iş başvurusu yapmaya hazır bir duruma geldiğine inandığımda, bana uygun olacağını düşündüğüm pozisyonlara başvurmaya başladım. Bunun için öncelikle iş başvuru sitelerinden faydalandım (kariyer.net, yenibiriş.com, secretcv.com vb. ile pek çok kuruluşun kendi kariyer siteleri). Düzenli olarak açılan pozisyonları takip ettim ve uygun olabileceğini düşündüklerime başvurdum. Her başvurumda CV ile birlikte kapak yazısı da mutlaka gönderdim. Bunun yanı sıra, her başvuru için kapak yazısını şirkete ve pozisyona göre güncellemeye özellikle dikkat ettim.
Açık olan pozisyonlardan “Sözkonusu alanda 1-2 yıl tecrübe tercih sebebidir” yazan pozisyonlara da başvuruda bulundum. Pozisyonu neden istediğimi, neden benim bu işe uygun olduğumu yeterince açıklayınca ve çok istediğimi gösterince, yeni mezun olmak büyük bir sorun yaratmadı. İş tecrübesi sorduklarında yaptığım stajları ön plana çıkarmam da faydalı oldu.
Bu süreçte “ne istediğini bilerek kararlı davranmanın” çok önemli olduğunu öğrendim. Bir an önce bir işe girmek yerine, acele etmeden çıkan fırsatları değerlendirmenin sonuçta beni daha mutlu edeceğine inandım. Hangi şirketlere ve hangi posizyonlara başvuracağım kararında ücretler, şirketin büyüklüğü, isim yapmış popüler bir şirket olması gibi farklı kriterleri göz önünde bulundurulabilir, ancak ben bunların yerine, “Gelmek istediğim noktaya ulaşmakta bu şirket ve pozisyon bana nasıl faydalı olabilir?” ve “Bu işte çalışmak beni ne kadar mutlu edecek?” sorularına cevap bulmaya çalıştım.
Bütün bu süreç sonunda, iş başvurularımın bir kısmı olumlu sonuçlandı, bir kısmı olumsuz. Birkaç aşamayı geçmiş olmama rağmen bazı şirketlerden olumlu ya da olumsuz bir dönüş olmadı. Bu durumda şirketleri arayıp sonucu sormaktan hiç çekinmedim. Geri dönüşleri olumlu olan ve bana iş teklifinde bulunan şirketlerin tekliflerini değerlendirirken, daha önce de belirttiğim gibi, en önemli kriterim kariyer yolculuğuma “bu şirkette bu pozisyonla başlamanın bana neler kazandıracağı” ve söz konusu pozisyonda çalışmanın “beni ne kadar mutlu edeceğiydi”. Bütün sürecin sonunda ise, özel bir şirkette Bütçe ve Planlama Uzm. Yrd. olarak işe başladım.
İş bulma süreci sabır ve kendimize olan inancımızı sağlam tutmayı gerektiriyor. Tüm iş arayanlara başarılar diliyor, çabalarının başarıyla sonuçlanmasını ümit ediyorum.
————–
Sevgili Berna Akın’a iş bulma sürecini bizlerle paylaştığı için teşekkür ederim. Önümüzdeki aylarda ara ara iş başvuru sürecinden geçmiş ve çabaları başarıyla sonuçlanmış olanların tecrübelerini sizlerle paylaşıyor olacağız. Eğer sizde tecrübelerinizi okurlarımızla paylaşmak isterseniz, kariyeryolculugu (at) gmail (nokta) com adresinden benimle temasa geçebilirsiniz. Fatmanur Erdoğan
3 Comments
Asli
Teşekkürler Aslı paylaştığın için. Bende bir konuda katılıyorum. Genelde birkaç yıllık deneyim arayan şirketlere başvurmak faydalı olabiliyor ama iyi bir önyazı ile gerekçesi açıklanabilirse…
Gokce
Ben de 2009 Haziran’da İTÜ İşletme Mühendisliği’nden mezun oldum. Çok fazla görüşme yaptım, 8 ay oldu ve hala görüşmelerimden olumlu sonuçlar alamıyorum. Sitenize yeni rastladım ve çok hoşuma gitti. Umarım bu anlattıklarınızın olumlu etkisi olur.
Çok teşekkür ediyorum böyle bir site için size Fatmanur Hanım…
Ali C
Berna hanim durumu guzel ozetlemis, bircok yeni mezun benzer yollardan geciyor. “Düzenli olarak açılan pozisyonları takip ettim” cumlesine pratik bir cozum: kariyer.net gibi bazi is bulma siteleri, sizin yaptiginiz aramanin sonucunda degisik oldugunda bunu RSS ile takip etmenize imkan verir. Ornegin “eskisehir’de icinde muhasebe gecen ilanlar” seklinde bir aramayi RSS ile takip ederseniz bu tanima uygun yeni bir ilan yayinlandiginda aninda haberiniz olabilir. Ayni sekilde ilgilendiginiz sirketin herhangi bir yeni pozisyonu acildiginda hemen haberiniz olur.