Halkla ilişkiler alanında birkaç yıllık iş deneyimi olan yeni mezunlar iş değiştirmek istediğinde iş bulmakta güçlük çekiyor. ‘Neden iş bulamıyorum?’ sorusuna cevap arıyorlar.
Halkla ilişiler alanında iş arayanlara 5 öneri:
Tecrübe nasıl kazanılır? Birkaç yıldır Halkla İlişkiler alanında çalışmış kişilere ‘Hiç basın bülteni yazdın mı?’ sorusu yönlendirildiğinde yöneticiler kuvvetli bir ‘Evet’ cevabı almak ister. Ama bakıyorsunuz, şirketler ajanslarla çalıştığından dolayı, genç arkadaşlarımız sadece ‘aracı’ görevi yapmayı tercih etmiş. Şirketteki bilgileri toplayıp PR ajansına şutlamayı ve onların bülteni hazırlamasını tercih etmiş.
İletişim alanında kariyer yapmak istiyorsanız basın bülteni yazmasını öğrenin. Çünkü bir basın bülteni hazırlamak , kağıdı kalemi alıp elindeki bilgileri veresiye kağıda dökmekle olmuyor. Basın bülteni hazırlamak belli bir bilgi düzeyini gerektirir. İyi düşünebilmeyi, haberi kurgulayabilmeyi, gündemi takip edebilmeyi, kelimeleri iyi seçebilmeyi ve gazetecinin masasına düştüğünde haberi okutturabilmeyi gerektirir. Size stratejik düşünmeyi öğretir.
Öyleyse PR ajansınız ile şirketiniz arasında oynadığınız ‘aracı rolünü’ üstlenmeyi bırakıp, işi kendiniz yapmaya başlayın. Ajansınızın deneyimlerinden faydalanın. Ne zamanki tecrübeleriniz ve bilgi birikiminiz ile kendinizi kanıtlarsınız, o zaman, PR ajansınızdan size gelen bültenleri denetleme, edit etme gibi görevleri daha rahatlıkla üstlenebilirsiniz. İş ararken de ‘Hiç basın bülteni yazdın mı?’ sorusuna kuvvetli bir ‘evet’ cevabı verebilirsiniz.
Sıradanlıktan nasıl kurtulurum? İletişim mezunusunuz diyelim. Yada İşletme. Peki üniversite mezuniyeti dışında sizi rakiplerinizden farklı kılan ne özelliğiniz var? Kendinize sorun.
Yabancı dil biliyor musunuz? Türkiye’de PR yapıyorsam yabancı dile niye ihtiyacım olsun demeyin. Yabancı kaynak okuyabilmek, farklı fikirler edinebilmek için yabancı dil bilgisine ihtiyaç var. En önemlisi, uluslararası şirketlerde çalışmak istiyorsanız, PR aktiviteleriniz sadece Türkiye ile sınırlı değil.
Gelişen teknolojilerden anlıyor musunuz? Web’de sadece sörf yapanlardan mısınız? Internet teknolojilerinden ne kadar iyi anlıyorsunuz ? Email marketing adında bir pazarlama aracının olduğunun farkındasınız ama bunun sadece email ile bilgi aktarılması olduğunu mu zannediyorsunuz? Web site tasarımından ne kadar anlıyorsunuz? En basitinden ‘unique visitors’ ile ‘hit’ arasındaki farkın ne olduğunu biliyor musunuz? Podcast ’in ne olduğunu, nasıl işlediğini biliyor musunuz?
Gençlere tavsiyem gelişen teknolojileri çok iyi takip etmeleri ve internet teknolojilerini kullanmaları. Teknolojiden anlamak için IT okumuş olmak gerekmiyor. Biraz eğitim, biraz çaba ile çok başarılı olabilirsiniz. Teknolojiden anlamayan bir pazarlama yada iletişim uzmanı’nın ne bugün ne de gelecekte kariyerlerinde ilerlemeleri çok zor… çünkü özellikle gelişen internet teknoloji iletişim, iş ve yaşam tarzımızı tamamen değiştiriyor.
Ama Param Yok ki! Bilgi edinmek, öğrenmek her zaman çok para gerektirmiyor. Çaba sarf etmeyi, azimli olmayı gerektiriyor. Amerikalı genetik mühendisi bir arkadaşım, hayatında tek bir kitabı dahi olmadığını söylerdi. Bilgiyi gerekli yerlerden alıp öğrenirdi.
Dünya eşitlik üzerine kurulmamış sanıyorum, her ne kadar eşitlik için savaş versekte. Eşitlik aramak yerine, elinizdeki imkanları ve önünüzdeki alternatifleri en iyi şekilde değerlendirmeyi denemeniz sizi başarıya odaklı hareket ettirecektir. Alternatif yoksa yaratmaya bakın. En önemlisi sabırlı olmaya çalışın. Kendine inanan insanlar hayallerine kavuşuyorlar gibi gözüküyor. Apple Computer şirketinin CEO’su Steve Jobbs’ın Stanford üniversitesi mezunlarına yaptığı ‘Stay Hungry, Stay Foolish’ başlıklı konuşmasını bu yüzden çok severim. Ofisimde asılı duran tek yazı da budur.
6 Comments
Sibel
Fatmanur hanım elinize sağlık. Her önüne gelenin bu mesleği yapabileceğini düşündüğünden çaba harcamadan pozisyon isteyenlerin okuması gerek.
Pralin
pr ajanslarindan çıkan bültenlerin her zaman kafa yorularak yazılmadığını söyleyebilirim. o yüzden şirketlerde işinden anlayanların olması gerçekten önemli
Tülin
bu konuda deneyim kazanmak isteyen arkadaşlar için verilen kurslara katılmaları çok faydalı olur. seminer.info adresinden de bakabilirler nerede ne dersi veriliyor diye.
Asli
Fatmanur hanıma katılıyorum. Bir alanda uzmanlaşmak, işin içine girmekle mümkün. Dışarıdan seyretmekle olmuyor.
Murat Buyurgan
Basın bültenlerini artık sadece basın mensupları görmüyor. İnternette her hangi bir şekilde paylaşılan basın bültenleri hedef kitlenize direkt olarak ulaşıyor.
Artık her şirketin haberlerini okutma fırsatı var.
Her geçen gün basın bülteni yayınlayan şirket sayısı artıyor. Doğru hazırlanmış bir bülten hedefine daha kolay ulaşacaktır.
Yazınızda blog’uma da bağlantı verdiğiniz ve dış bağlantılarıyla birlikte bütünleşen bu güzel yazıyı bizlerle paylaştığınız için teşekkürler.
Beyza
Ben 32 yaşındayım ve teknolojiyi takip etmenin çok güç olduğunu düşünüyorum. Bir yönetici olarak buna vaktim olmuyor ama takım arkadaşlarımın bilgilerinden faydalanıyorum. Bana kalırsa bu yeterli. Teknolojinin hızına yetişip aynı zamanda yönetmek mümkün değil gibi. Yani teknoloji sektöründeyseniz belki doğal ama değilseniz, zor. Ben zararını da görmedim.