Geçen gün Maslak’da yol alırken, öğrencilerin kariyer seçimlerini doğru yapmaları için özel okulların başlattığı envayi çeşit test furyasına rastladım. Tesadüf, şu an “Pyschological Assessments” isimli master dersinin son haftasındayım. Dolayısıyla kafamda bu konu var. Yapılan kişilik testleri, hayat tarzı envanterleri ve daha niceleri, birlikte bakıldığında, insana kendi hakkında epey bilgi veriyor, fayda sağlıyor. Ancak, sadece bu verilere dayanarak yol almak, doğru yolu alacağınız anlamına gelmiyor.
Aradığınızı bulmak için kendinizi farklı ortamlara sokmanız, denemeniz gerekiyor. INSEAD‘da, Organizasyonel Gelişim bölümü Profesörlerinden Hermina Ibarra da denemeden neyin bizim için doğru olduğunu bulamayacağımızı savunanlardan. Working Identity isimli kitabında da bundan bahsediyor: araştırmalar, yetişkinlerin yaparak öğrendiğini gösteriyor. Bu biraz şuna benziyor: üniversitede öğrendiklerinin gerçek iş dünyasıyla alakası olmadığını kısa sürede farketmeye… Ibarra diyor ki, fazla felsefe ya da analiz yapmadan, yapmak istediklerinizi ya da isteyebileceklerinizi küçük adımlarla deneyin…
2 Comments
Muharrem Şahin
Hangi alanda başarılıyım?? evet bunu denneyerek öğrenebiliriz ama malesef bunu her istediğinizde yda bu iş bana göre değil dediğinizde heemen yapabileceğiniz birşey değil risk almanız gerekiyor heleki belirli sorumluluklarınız var is bu riskin derecesi daha da artıyor.Çeşitli kaynaklar farklı şeyler söylüyor olabilir teorik olarakta haklı olabilirler ama bunu kendi ülkemize bölgemize sektörümüze göre yorumlayarak hareket etmek lazım geliyor.
Fatmanur Erdogan
Haklisin Muharrem. Hayatta yuksege tirmanan hersey risk gerektiriyor. Herkes kendi sartlarina ve alabilecegi risk seviyesine gore kendini dengeliyor. Hayatta hic birseyin hic bir zaman garantisi yok.