Carly Fiorina’yı HP dönemi dolayısıyla tanımayan yok. Yönetim Kurulu tarafından indirilişi ses getiren ve sancılı bir süreçti. Fiorina’nın kazandığı $21 milyon tazminatın bu sancıyı az da olsa dindireceğini düşünebiliriz belki, ama sadece az bir kısmını…
Komediye dönüşmüş bu dönemle birlikte HP yönetimi kredibilitesini önemli ölçüde yitirdi. 1999’dan günümüze HP’nin kurum dışından üç CEO atamış olması, iş çevrelerinde merakla sorgulanır oldu. HP, kurum içinden CEO yetiştirmekte neden zorlanıyordu? Yönetim Kurulu geleceğin liderlerinin yetiştirilmesinde neden başarılı olamıyordu? Göreve gelen CEO’lar neden desteklenmiyordu?
Kısa bir süre önce Alman SAP CEO’su, Leo Apotheker’in HP’nin CEO’luğuna getirilmesi konusunda Jack Welch’in yorumu sert oldu.
Jack Welch’e göre HP, CEO görevine gelen yöneticileri yok etmekle ünlenmişti.
Son 10 yılda 3 CEO değiştiren HP’nin kurumsal itibarının ayaklar altında olduğu aşikar. Itibarı yerine koymak, Apotheker’le birlikte doğru adımların atılacağını varsaydığımızda, en az bir 10 yıl çekiyor olacak.
HP gibi dünya devi bir şirketin sanarsınız ki kurumsallaşmış, süreçleri işleyen, kurumsal yönetişim ilkeleri doğrultusunda hareket eden bir yapısı var. Oysa, Yönetim Kurulu içerisindeki anlaşmazlıklar, çekişmeler ve kavgalar yönetimin bir bütün olarak hareket edemediğinin açık ve net göstergesi. Elbette tüm bu sorunlar, finansal sonuçlara, düşen borsa değerlerine ve organizasyonel sancılara yol açmakta. Düşünün ki bu sorunları yaşayan, dünya devi bir teknoloji şirketi.
Kısacası, liderlik kolay iş değil. Kitaptan okumakla, okuduğunu anlatmakla olmuyor. Bir zamanların başarılı iş adamı olmak, gelecekte de başarının sağlanacağına garanti vermiyor. Doğru seçilen takımlar, öğrenen, trendleri takip eden ve sürekli yenilenenlerden oluşuyor. En önemlisi, öğrendikleri bilgileri uygulamaya koyma cesaretinde olanlardan oluşuyor. Uygularken, arada bir hata yapmaktan çekinmeyenlerden oluşuyor. Ilerlemek için yeri geldiğinde elindekini bırakabilmeyi bilenlerden oluşuyor. Onlar, hedeflerinden vazgeçmeyen ve bunu yaparken insan olduklarını hatırlayan profesyonellerden oluşuyor.


2 Comments
Selçuk
“… bunu yaparken insan olduklarını hatırlayan…”
acaba insanoğlu ne yapsa da bunu hiç aklından çıkarmasa?
AslI
Fatmanur hanım merhaba,
HP örneği için teşekkür etmek istedim. Çalıştığım şirketteki mutsuzluk ve umutsuzluklarımda yanlız olmadığımı gördüm.
Aslında inanmakta da zorlanıyorum bunca maaşı alıp da böylesi pişmişlik nasıl oluyor diye. Yönetim Kurullarını işten kim atıyor peki, merak ettim:))