Capital dergisinin Eylül sayısında küçük bir haber yer aldı. Konu, bir şirkette kaç yıl çalıştıktan sonra ayrılmak gerektiği ile ilgiliydi. Habere göre, her seviyeden çalışanın merak ettiği bir konu bu. Haberi hazırlayan Capital Genel Yayın Yönetmeni Rauf Ateş’e göre rakam 8-10 yıl arası.
The Wall Street Journal yazarlarından Erin White’ın yaptığı bir çalışma bulguları ilginç:
*Bir iş yerinde en az 2 yıl kalmalısınız. Üst düzey yöneticiler 2 yıldan aşağı bir pozisyonda kalmamalı. Bir yıl kısa bir süre.
*İnsan Kaynakları yöneticileri sürekli 2 yılda bir iş değiştiren kişilerden hoşlanmıyor.
*Gençken sık iş değiştirmek daha kabul edilir bir durumken, yaş ilerledikçe bu durum daha kabul edilemez bir hal alıyor.
*Bir iş yerinde 10 yıldan fazla kalmak tehlike çanları çaldırıyor. Kişinin şirketle çok fazla özdeşleştiği ve yeteneklerini geliştirmek için fazla bir çabası olmadığı algısını doğuruyor. Aynı zamanda kişinin adaptasyonunun esnek olmayacağı endişesini de beraberinde getiriyor.
Benim kişisel görüşüm şöyle: mezuniyetin arkasından yeni işe girmişseniz, bir iki sene aynı şirkette çalışmak ve sonra değiştirmek ideal. Mezuniyetin arkasından aynı şirket içinde 10-15 yıl kalmanız kariyeriniz açısından pek yararlı değil.
Eğer belli bir uzmanlığınız oluşmaya başladıysa, aynı pozisyonda en fazla 5 yıl ideal. Ancak 8 yıldan fazla aynı işte kalmak her iki taraf içinde zararlı olabilir.
İş değiştirmek bana kalırsa cesaret gerektirir. Herkesin harcı değildir. Kariyerinizi daha da ilerletmek adına her 2-4 yılda bir yapacağınız değişimler, yenilikten kaçmadığınızı, konfor alanınızın dışına çıkabildiğinizi ve daha fazla sorumluluk almaktan kaçmadığınızı gösterir.
One Comment
Filiz Arıcan
Bir konuda uzmanlaştıktan sonra evet 5-10 yıl içinde iş değiştirilebilir.Ama bence bu durum çalışılan ülkenin ekonomik refahı ile ilgili.İş değiştirmek maalesef o kadar kolay olmuyor.Mesela bizde insanlar genelde çıkarılma korkusu olmasın diye bu arada inadına her yıl zam protestoları yaparak kapağı devlet kapısına atmak derdinde…