“Hayatımda hiç CV yazarak iş teklifi almadım.”
Arada bir gazetelerde ve bloglarda bu tür cümlelere rastlıyoruz. Milyonlarca iş arayan arasında CV hazırlamadan, tanıdıkları vasıtasıyla ya da şansı yağver gittiği için iş bulanların olması elbette mümkün. Ama bakın, Türkiye’nin bir numaralı “headhunter” şirketinin sahibi Şerif Kaynar bile, 43 yaşında işinden atıldığı zaman CV yazmak ve iş başvurusunda bulunmak zorunda kaldığını söylüyor. Yani, CEO’da olsanız, networkünüz çok kuvvetli de olsa, iş bulmak için çaba sarfetmek gerekiyor.
Kendi işinizi de yapsanız, iş de arasanız “CV” yazmak durumundasınız.
Neden mi? Çünkü CV yazmak, insanın kendini tanımasını sağlar. Geçmişte neler yaptığını ve bunları nasıl yaptığını hatırlamasına yardımcı olur. Hatta “CV” yazmadan iş buldum diyenler de aslında bir şekilde CV yazıyorlar: farkları CV’lerini sözlü olarak iyi ifade edebilme becerilerinden kaynaklanıyor… Bloglar, vloglar ve diğer formatlar ileriki dönemlerde daha etkin bir rol oynayacak ancak şimdilik hala şirketler detaylı bilgi girişi olan softaware’lere yatırım yapmaya devam ediyorlar…
CV yazmanın amacı iş görüşmesi kaptırmaktır.
CV yazmak önce iş arayanları kendilerini tanımaya, ne istediklerini bulmaya, yeteneklerinin nerelerde olduğunu anlamaya ve nasıl bir işte yükselmek istediklerini farketmeye yöneltir. Bu yüzden CV yazmak faydalıdır. Hiç bir zaman kullanmak zorunda kalmasanız bile…
CV yazmak, ifade etmektir.
CV yazarken düşünceleriniz ne kadar yerine oturursa, iş görüşmesine çağrıldığınızda sorulan sorulara verdiğiniz cevaplar o derece kuvvetli ve yerinde olur. CV yazmak bu yüzden zaman alır. CV yazarken, bir profesyonelden destek almanız her zaman faydalıdır. Öğrenciyseniz, iş dünyasında dönenleri bilemezsiniz. Profesyonelseniz ve uzun yıllardır aynı şirkette çalışıyorsanız, trendlerden bir haber olabilirsiniz. Kariyer değiştiriyorsaniz, kendinizi iyi konumlamanız ve eski tecrübelerinizin yeni işinize faydalarını iyi tanımlayabilmelisiniz.
Şirketlere anlamı olmayan alelade yazılmış bir “döküman parçası” yollarsanız, geri dönüş almanız zor. Geri dönüş alırsanız da görüşmeyi iş teklifine döndürmeniz zor. Çünkü CV’niz düşünce sistematiğinizin de bir ürünüdür.
Ne istediğinizi bildiğinizde, her pozisyona başvurmak yerine seçici davranma lüksüne sahip olursunuz. Hedefinizin ne olduğunu biliyor ama istediğiniz gibi bir iş teklifi almıyorsanız, CV’nizi bir profesyonelle hazırlamanızı ve iş görüşmesi koçluğu almanızı öneririm. Yeteneklerinizi, bilgilerinizi ve tecrübeleriniz daha iyi ifade etmeyi bilmek size başarıya taşır.
3 Comments
adem yılmaz
Bence geçti…bakın insanlar nelerle uğraşıyor. http://www.firmafaresi.com admini olarak insanların gerçek problemleri var CV hazırlamak artık what’s up olduğun dünyada fax kullanmak gibi …twitter facebook dünyasında 2 sayfa kağıtla kişi değerlendirilmez.
Erdem Demirci
Aslında CV uygulamaları artık şirketler için pek standart değil. Aslında aranan farklı hikayeler ve bunun sonuncunda aranan farklı nitelikler. Örneğin koçluk eğitimi yada ileişimeğitimleri normal örgün eğitimlerin dışında daha fazla fayda sağlıyor.
Fatmanur Erdogan
En iyi ogrenme insanin kendi istedigini secerek ogrenmedir.