Tonlarca CV arasından sıyrılmak zor. İş başvurusunda bulunup da cevap alamıyorsanız, bunun çeşitli sebebi olabilir. CV’niz bu sebeplerden biri olabilir mi?
Başarılı bir CV hazırlamak için önemli olan şu 3 noktaya dikkat edelim:
Yeteneklerimizi Anlatmak: CV’niz ilk 10 saniye içerisinde hangi alanda yetenekli olduğunuzu anlatırsa, yöneticinin ilgisini ve merakını kabartır. Hangi konuda yetenekli olduğunuzu bilmiyorsanız, bu zamana kadar çalıştığınız iş yerlerinde ne gibi konularda başarı kazandığınıza bakabilir ya da iş arkadaşlarınızdan sizi hangi konuda yetenekli bulduklarını sorabilirsiniz. İş aradığınız pozisyon için aranan özelliklerin hangilerinin sizde olduğuna da bakabilirsiniz. Güçlü alanlarınızı belirlediğinizde, CV’nizin en başına, maddeler halinde girin.
İş tecrübemizi ifade etmek: Çalıştığınız iş yerlerinde yaptığınız işlerde elde ettiğiniz başarılar sizi diğer rakiplerinizden ayırır. Çoğu iş arayan bu kısma sadece iş yerini ve ünvanını yazdığı gibi diğer bir çoğunluksa iş tanımını giriyor. Yöneticiler zaten pozisyonun gerektirdiği iş tanımını biliyorlar. Seçim yapmaları için sizin yaptığınız işlerde neyi farklı yaptığınız ve nasıl başarı elde ettiğiniz önemlidir. Anlatım tarzınız ‚dergilerin içeriğini hazırlıyordum’ şeklinde olduğunda hakkınızda amatör bir kişi izlenimi bırakırken, ‚dergi başlıklarının etkinliğinin sağlanması’ tarzında bir cümle hem aktif hem de hedefi tanımlayan tarzda olduğundan, size puan kazandırır. Bu bölümde önemli olan yaptığınız tüm projeleri sıralamaktansa, yöneticinin dikkatini çekebilecek ve sizin yetenek ve yetkinliklerinizi öne çıkartan projelerin belirlenmesi olsun.
Kısa, net ve özgün olmak: Eğitim ve tecrübelerinize bağlı olarak hazırladığınız CV’nin en fazla 2 sayfa olması kendinizi net olarak ifade edebildiğinizi gösterir. Yeni mezun ve az tecrübesi olan öğrencilerin CV’sinin bir sayfayı geçmemesini öneririm. Tecrübeli olanlarınsa CV’lerinin ilk sayfasını çok verimli kullanmaları, ana sayfayı boş bilgilerle harcamaması kritik bir faktördür. Yeni mezunsanız, akademik bilgilerinizi öne çıkartarak hazırlayacağınız bir CV daha avantajlıyken, 10 yıl tecrübeli bir adayın iş deneyimlerini öne çıkartması daha faydalı olacaktır.
CV hazırlamak bir kaç saatte yapılabilecek kadar kolay değil. Eğer CV’nizi hazırlamaya harcayacak vaktiniz yoksa, CV’nizi yolladığınız şirketlerinde size harcayacak vakitleri olmadığını farzedebilirsiniz. Şirketlere ulaşan CV’lerin çoğunun kendini ifade etmekte zorlanan, başarılarını ve çalışmalarını karşı tarafa aktarmayı unutmuş, stili özensiz ve ilgisiz duran kağıtlardan oluştuğunu söylesem, ne yapardınız? Şirketler genelde aradığı özelliklere sahip kişileri bulamamaktan şikayetçi oluyorlar. Bir dolu CV var ama içinde elle tutulan, okumaya değer olanların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Belki de yetenekli aday çok ama yeteneği anlatabilmek de farklı bir yetenek gerektiriyor.
Herkesin CV’sini en az bir tanıdığı, bu konuda yardımcı olabileceğine inandığı arkadaşı ile birlikte hazırlamasını, ya da profesyonel destek almasını öneririm. Mükemmel olarak hazırladığınızı düşündüğünüz bir CV’niz bile varsa, en az bir farklı gözün de görmesi ve görüş vermesi sizi sadece daha da başarılı yapar.
Unutmayalım, bir CV sadece iş görüşmesi kaptırmak için yazılır. Daha fazlası için değil.
20 Comments
faati
başımdan geçen bir olayı paylaşmak isterim;
üniversite öğrencisiyim ve geçtiğimiz nisan ayında bir firmaya internet üzerinden staj için başvurdum. IT departmanı için stajer arıyorlardı.
aradan bir süre geçti, ilan duruyordu ancak bana geri dönmemişlerdi bile. gözden kaçırmış olacaklarını düşünerek tekrar başvurdum, ancak yine bir geri dönüş olmadı. gelgelelim yaz geldi, baktım ilan hala duruyor ve bana geri dönen kimse olmadı.
acaba beni o staj için uygun kılmayan şey neydi? neden birilerini aramaya devam ederken benim başvurularımı görmezden geliyorlardı?
telefon numaralarını buldum ve insan kaynaklarına telefon açtım. staj yapmak istediğimi, internet üzerinden başvurduğumu ancak olumlu ya da olumsuz geri dönüş alamadığımı söyledim. telefonda 1-2 sorudan sonra beni görüşmeye çağırdılar. gayet keyifli geçen kısa bir görüşmeden sonra staj için kabul edildim.
“madem her şey bu kadar olumluydu, neden görüşme için dahi çağırmadınız?” diye sordum. “CV’inde adresin Şile görünüyordu, Anadolu Yakası’ndan başvuruları otomatikman eliyoruz…” yanıtını aldım.
Yani, başvurduğunuz şirketin yakınlarında, en azından aynı semtte bir adres belirtmek bile çok şey değiştiriyor.
Bu sebepten işe kabul edildiğinizde ikamet imkanınız olan tüm adresleri, asıl adresinizin yanında belirtmenizde fayda var diye düşünüyorum.
Fatmanur Erdogan
Insan Kaynaklarının ne durumda olduğunu gösteren çok güzel bir örnek! Gerçekten çok acı bir durum. Belki IK uzmanları çok üst konularla ilgilenip itibar aramak yerine, küçük konuları öncelikle çözüp, takdir toplasalar, itibarları da arkadan gelecektir.
Demet Karaman
Malesef CV’niz dünyanın en iyi hazırlanmış CVsi bile olsa ne arayan var ne soran. Diyelim zar zor bir görüşme kaptık, o zamanda ik’cıların kendini Tanrı sanan davranışlarıyla alt etmeniz gerekiyor. İş görüşmesi demek karşındaki insanı küçülterek konuşmak mıdır yani? işe alım koşulları zor dedirtmek için çekilenler inanılmaz. Sonuçta yetenekli insanlara sizin zor tavırlarınız vizzzz gelir demek istiyorummmm!!
Cengiz
Fatmanur hanım, ben kendi başıma bu CV denen şeyi hazırlayamadığıma karar verdim. Size email atıyorum birazdan, uygun olduğunuzda yardımcı olursanız çok sevinirim.
Saygılarımla,
Erhan
CV gönderirsiniz, bir de görüşmeye gidinceye ekstradan size bir başvuru formu daha doldururlar.
Arkadaşlar siz de bir işe alma formu hazırlayın, birçok soru koyun ve siz de bu formu işverene doldurtun.
Kolaysa ben doldurmuyorum desinler, ilanı ilk veren onlar. Elemana ilk ihtiyacı olan onlar, onları sınamanız, seçmeniz sizin hakkınızdır.
Ne kadar maaş veriyorlarmış, nasıl yöneticilermiş, nasıl firmalarmış hepsini bir bir sorun. Sizin soru sormanız 1 saatlik görüşmenin son 5 dakikasına sıkıştırılmasın. Değerinizi bilin.
Cengiz
Erhana katılmamak mümkün değil. Hem CV doldurmak için binbirçeşit alakasız soruya online cevap verdirirler, ardından da şirkete gidince elinize bir form tutuştururlar. Ben ikların pek yaptıkları işlerin farkında olmadığına kanaat getirdim. geçen gün bir forumda okuyordum, ik müdürü diyorki formu dolduruşundan puanımı veririm, işe alıp almayacağıma karar veririm. Allah aşkına böyle psikopatlar (çok özür dilerim ama durum bunu gösteriyor) nasıl bu konumlara geliyor? İnsanı tanımak bu kadar mı kolay?
Valla ben bu işi yapan insanların hiç saygı gördüğüne rastlamadım. Neden kendileri süreçlerini düzeltmezler bilmiyorum. Bende büyüyünce hiç bir ik çıkışlı adamı işe almıycam. He he.
Aslı
Erhan haklısın da biz soru sorduğumuzda ‘niye sorguluyorsun’ der gibi bakıyorlar.
Yani işe alma sürecine bir bakın, sizden fiyatınızı söylemenizi isterler ama size o işin fiyatını vermezler. Söylemezseniz bye bye derler. Yani güç bende sendromu epey yüksek işe alımlarda.
İş aramak gerçekten çok can sıkıcı bir süreç. İyi ki işim var ve umarım uzun bir süre daha iş aramak zorunda kalmam.
Çağdaş Gümüş
Sitenizde CV yazımı ile ilgili başlıkları ayrı bir dikkatle okuyorum. Bugüne kadar CV’yi etkin yazmadığımı fark etmemi sağladı. Buradaki tavsiyeler sayesinde düzenlediğim CV’imin artık daha fonksiyonel olduğunu ve amaca daha hizmet ettiğini söylebilirim.
Büşra
Arkadaşların da belirttiği gibi firmaların özellikle asıl işi özlük işleri olan insan kaynaklarının yanından geçmeyen İK departmanlarının her soruyu sorma hakkını kendilerinde bulmaları ve sizin sorduğunuz sorulara burun kıvırmaları çok ilginç gerçekten. Bir iş görüşmesinde bana sorulan sorular bittiğinde ve sıra benim sorularıma geldiğinde “Burada kaç mühendis çalışıyor” diye sordum. “Sizi ilgilendirmez ama…” şeklinde bir cevap aldım. Ben de kendilerine uygun cevabı verdim.
Erhan
Arkadaşlar bu ülkeye ve her ülkeye çok acil beyaz yaka sendikaları gerekmekte. Bu gibi ve birçok konuda burjuvazi aldığı yaptırım gücüyle ve denetlenmeksizin çalışan sosyal sınıfı ezmekte.
Tamkarışık
Şu “İş tecrübemizi ifade etmek” kısmındaki cümleleri nasıl yazacağımızı öğrenmenin bir yolu var mı? Ben de CVmi oluştururken profesyonel birinden destek aldım. Ama ilerde CVmi kendim hazırlamak istesem o cümleleri kuramam 😀
Fatmanur Erdogan
Cümleleri nasıl yazacağımızı öğrenmenin yolu var. Eğer hangi konuda iyi olduğumuzu biliyorsak, kendimizin başarılı olduğu alanları biliyorsak, işimiz kolaylaşıyor. Ondan sonrası yazı yaratma yeteneğinin pazarlama bilgisiyle birleşmesinden oluşuyor.
Bana kalırsa, bu konuda uzman biriyle çalışmak, her zaman faydalı. Kendimiz dahi hazırlasak, profesyonel ek bir görüş almak, mükemmele yaklaşmamıza yardımcı olur.
Onur Bayraktar
CV yazmakla uğraşmak yerine, sihirbaz kullanarak oluşturmak isteyen kullanıcılar için güzel bir alternatif olarak kullanabilirler bu siteyi; http://www.onlinecvim.com çok güzel şablonları var cvinizi online ortam da yayınlayabiliyor.Cvnizi mail içeriğine ekleyerek mail atabiliyor.Ayrıca farklı şablonlarda cvnizi word veya pdf formatında oluşturabiliyorsunuz.Şablonlarıda klasik word şablonlarına göre daha güzel ve renkli.Bende iş ararken böyle böyle bir ihtiyacın olduğunu farkettim.Böyle bir site yazdım herhanbi bir ücret de talep etmiyorum .İş bulmasına ufacıkta vesile olursa o bana yeter.Hazırladığınız cv nin stilleri gayet hoş klasik word şablonlarına göre.Bende de iş aradığım süreçte kullanıyorum bu cvleri ama maaalesef benim işime fazla yaramadı.İnşallah sizin işinize yarar.
Sitenin eksiklerini görürseniz yada bir öneriniz olursa bana iletişim kısmından iletebilirsiniz.
mu
Cv’yi okuyan kişi de oldukça önemli cv’yi geleneksel biri okuyor ise samimi rofesyonel biri okuyor ise resmi bir cv dah açok işe yarar bence
seo danışmanı
her ne kadar cv önemli olsa da yüz yüze görüşme bence en önemlisi.
Umut Kısa
Artık maalesef CV’ler pek işe yaramıyor. Sanırım know how değil, know who çok önemli.
Yiğit Süvari
Açık söyelemk gerekirse İK ları hiçbir zaman anlamıyorum. Ben satış alanında kendimi geliştirdim ve geliştirmeye devam ediyorum. Satışın mantığı karşı tarafı ikna ve satılacak ürüne ihtiyaç yaratmadır. Daha önce çalıştığım IT sektörü ve medikal sektör ama gidip turizm satışına veya gene IT sektöründe farklı bir alanının satışına başvuru yaptığımda hiç cevap gelemdiği gibi bu konuda sizi yeterli görmedik diye klasik cevap geliyor. İyi de beni mülakata almamış ve sadece CV de belli bir alana bakarak elemiş. Neye ve kime göre eleme yapılıyor. Ama arakaşın dediği gibi sistemden süzerek eliyorlar ve diğerlerine bakmıyorlar bile. Belki o firma için çok başarılı olacak ve firmaya çok değer katacak bir kişiyi görmüyorlar sonrada ekrana çıkıp vasıflı istediğimiz gibi elaman bulmakta zorluk çekiyoruz diyorlar. Hani tüm yöneticiler ve herkez diyor ya önyargı diye, esas ön yargı bence İK ‘da.
emlak haberleri
samimi bir dil kullanılmalı bence
kim buldu
Acil kan ihtiyaçlarını bildirmek ve öğrenmek için güzel bir girişim. Bence takip edelim, etkin bir hale gelsin
Tolga Saygı
yalan yanlış bilgiler vermeye gerek yok , cv’inize şirketlerin insan kaynakları 30 saniyeden fazla nadiren bakarlar , sizinle arkadaş olabilecek kişiler sizi işe alır iş hayatı böyledir işi yapıp yapamıycağınıza sadece kıdemli çalışanlar varsa bakarlar şirketini değil kendini düşünen adamlarla dolu bir şikette zaten kısa sürede batıcağından cv’nize bakmayanlarla görüşme yapmayın cvnize küçük hatalar ve notlar ekleyin dikkat ediyorlarsa okuyorlardır.