Hakkınızda sürekli kötü şeyler söyleyecek olan kimselerle bir arada bulunmak ister misiniz?
“Normal” şartlar altında bu sorunun cevabının hayır olması beklenir.
İşe alımlarda referans aranır. Hatta bazı şirketler sadece referans yoluyla gelenleri tercih ederler. En az bir kişi varsa hakkınızda iyi konuşacak, iş ilişkileri kurmakta fena olmadığınız düşünülür.
Referans hangi noktada verilmelidir öyleyse?
CV’lerin içine referanslarınızı yazmak anlamsızdır. Anlamsız birşeyi ısrarla neden yaparız? Bir sebebi, başkaları yapıyor diye. Diğer bir sebebi, referansım var demek için. Oysa, CV’inizde ki referanslar size iş görüştürmesi kaptırmaz. CV’inizin içeriği ve ne kadar kuvvetli olduğu önemlidir. Kuvvetli referanslarınız varsa ve onlar vasıtasıyla görüşme kapmayı ümid ediyorsanız, o zaman direk referanslarınıza bu isteği bildirmeniz daha mantıklı. Bunu yapmıyorsanız, CV’de referans sadece gereksiz yer kaplar. CV’nin tek bir amacı vardır. O da “beni iş görüşmesine çağırmak için can atın” demektir.
Diyelim iş görüşmesini iş teklifine çevirdiniz. Bu noktada teklif yapılmadan önce sizden referans istenir. Daha önce isteniyorsa, bir sorun vardır. Bazı adaylar işi kaçırmamak için şirketler ne istersen hemen yapıyorlar. Referans bilgilerini işin başında vermek gibi. Henüz çalışmak isteyip istemediğinizi bilmediğiniz bir şirkete referans vermek hiç de mantıklı değil. Israr ederlerse, eğer iş teklif etme noktasına gelinirse, referanslarınızı vermekten memnun olacağınızı söyleyebilirsiniz.
Bu önerinin sebebi şudur: Referanslarınız önemlidir. Onların zamanını boşuna harcamamalısınız. Düşünsenize, her önünüze gelen şirkete referans verirseniz, bir süre sonra referanslarınız zamanlarını harcadığınızı düşünmeye başlayacak ve itibarınızı da zedelemiş olacaksınız. Burası önemli bir noktadır. Bu mantığı anlayamayacak şirket yöneticisi yoktur. Anlamıyorlarsa, ayaklarınız yere basabilir. Istediğiniz işi kapmak için iyi bir referans alabilmek mi önemli yoksa referanslarınızın saygısını kaybetmek mi? Referansların nasıl istenebileceği ile ilgili Harvard blogunda iyi bir makale kaleme almış. Bir göz atın.
İş teklifi noktasına gelindiğinde referanslarınız istenirse, önce referanslarınızla mutlaka irtibata geçin. Hangi şirket ve pozisyon için görüştüyseniz, beklentiler neyse, bu noktalardan kısaca referanslarınıza bahsedin. Böylece onlar da bu belirttiğiniz alanlarda hakkınızda bilgi vermeye özen gösterir.
Sonuç her ne olursa olsun, referanslarınıza teşekkür etmeyi ihmal etmeyin…
4 Comments
ahmet mutlu
Harika bir yazo daha 🙂 Uzun süren iş görüşmeleri sonunda işimi buldum ancak neleriyle karşılaştım bir ben bir allah biliyor 🙂 Bir keresinde iş görüşmesinde karşılama çok sıradan geldi .İş arayan açısından çok kabul edilemeyecek bir görüşme gerçekleşeceği başından belliydi .Çünkü amaç iş görüşmesine çağrılıp işe alınmak istenmem değil ,amaç tamamıyla referansımdan faydalanıp iş sahasını genişletmekti ..Gerçekten çok sinir olmuştum ve böylesiyle çalışmadığım için şükrediyorum .Hiç bir saygının olmadığı ve tamamıyla bencilce düşüncelere alet olmayı kabul edip de orada çalışan arkadaşlara allah sabır versin .Hiç bir kıymetleri yok çünkü ! Allah böylesinden nhepimizi korusun …
Serdar
İş tecrübeleri bölümü ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Bir CV’de referanslar bölümü ve iş tecrübeleri bölümü sizce de birbiriyle yakından ilişkili değil mi?
Canko
Merhaba,
Diyelim ki iş görüşmesi iş teklifine döndü ve benden referans istendi.
1. Daha önceden isim-şirket-irtibat yolu yazan bir kaç referansımın yazılı olduğu kağıdımı klasörümden çıkarıp mı vermem dpğru olur ?
2. “Referanslarımı ve irtibat numaralarını mail yolu ile size aktaracağım” demek mi doğru olur ?
Bunun yanında atacağım mail veya vereceğim listede referanslarımının ek olarak hangi bilgileri olmalı ?
Teşekkürler.
Fatmanur Erdogan
Referanslarinizi biliyorsaniz orada verebilirsiniz yada email ile atacaginizi belirtebilirsiniz.