Manpower şirketi 2016/2017 yılında Küresel yetenek Kıtlığı adlı bir araştırma yaptı. Türkiye tabii ki bu verilerle sallandı.
Rapora göre Türkiye yetenek kıtlığı açısından dünyada 5. sırada yer alıyor.
Bana kalırsa raporda çok ilginç ve çok da önemli bir data var. O da neden yeteneğe ulaşamıyoruz diye bakıldığında %11 oranında “teklif edilenden daha fazla ücret talep edilmesi” olarak ortaya çıkıyor.
%11 çok da az bir yüzde değil.
Yetenekli insanı ucuza kapatma derdinde olan ülkeler yetenek kıtlığı çekmeye devam eder. Adı üzerinde yetenekli ve sizin ücret bantlarınız bu yetenekli insanları çekmek için geçerli olamaz.
Yetenek kıtlığı çekmemenin çareleri var ama çözümü üretmeye niyetli olmak lazım. Ha bir de yetenekli insanlara iyi ücret ödemek lazım. Üstelik bu alanda kıtlık varsa, istedikleri ücreti vermeniz lazım. Hepsi bana diyorsanız, ucuza kapatmak daha karlı diyorsanız ya da siz ne istiyorsanız ona eyvallah diyenleri arıyorsanız, zaten derdiniz başka demektir. Endüstri 4.0’ı yakalamak için 10 yılımız var ya, geriden geliriz ne olacak.
Bir de rapora göre sebebin %10’u aranan değerlere ve kafa yapısına sahip olmamakmış. Bu da oldukça komik bir sebep. Şirketlerin kafa yapısının değişmesi gerekiyor olmasın? Yetenek açığınız varsa, hep vardı. Şirketlerin kafa yapılarında zaten ciddi bir problem olduğunu tüm yeteneği yüksek olan çalışanlar ve yönetim seviyesinde olanlar biliyor. Çok da yenilikçi yapıda şirketlerimizin olmadığını da biliyoruz, endüstri 4.0’ı yakalamaya 10 yılımız var diyoruz. Bırakın yeniliklere öncülük etmeyi, sürekli bir çağı yakalama derdindeyiz. Dijital dönüşüm ajandası olmayan şirket yok şu an ülkede! Dijitali dünyayı yakalamak için harıl harıl çalışıyoruz.
Etti mi size %22.
%22 oranında bir yeteneğin kaçırılması, şirketlerin yeterince yeniliklere açık ve çevik davranamamasından kaynaklanıyor. Yani şirketlerine seçtikleri kişilerin korumacı yapıda olmasından kaynaklanıyor.
Korkunç durumdayız tadında çıkıp da demeç verenler, ah ah vah vah yapanlar için önerim şu yazıya da bir göz atmaları olur.
One Comment
Mehmet Ortaç
Çok enteresan bir araştırma sonucu. Resmen bir Türkiye komedisi. “Vatandaşı olmasak eğlenceli ülke aslında!”
Eğitim sistemi berbat. Bu eğitim sisteminin içerisinden iyi kötü kendisini yetiştirebilmiş insanlara verilen maddi değer düşük.
Hadi hepsi iyi oldu diyelim; bu sefer de eğer Türkiye kökenli bir şirkette çalışıyorsanız patronun en iyisini bilir tavrı var. Uzmanlığın değeri yok.
Araştırmanın böyle çıkmasından doğal bir şey de yok tabi!