Yazar:Prof. Dr. Yılmaz Aslan, ACT Istanbul
Profesyonellerin Kariyer Yolculuğu
Hukukçuların kariyer yolculuğu, ilk yıllardaki tercihlerine göre şekillenir. Bu nedenle doğru tercihler yapmak oldukça önemlidir.
Artık büyük bürolarda, yabancı şirketlerle ve danışman avukat olarak çalışmak çok moda oldu. Bu tercih zorunlu değil ama, genelde ilk tercih böyle bürolar için oluyor. Bu tip bürolara girmek o kadar kolay değil tabi ki.
Öğrencilik yıllarından başlayarak birkaç avukatlık bürosunda staj yapmak, yaz aylarında yabancı dil eğitimi almak, en az bir yabancı dil bilmek aranan şartlar arasında geliyor.
Yüksek puanlarla öğrenci alan hukuk fakültelerinde okumuş olmak her ne kadar gerek şart değilse de tercih sebebi oluyor doğal olarak.
Buraya kadar yazılanlar zaten her meslek için geçerli olan şeyler.
İyi bir hukukçu olmak için biraz daha detay verelim öyleyse:
Alan seçimi çok önemli, eskisi gibi “herşeyi yapan avukat” diye bir şey yok artık.
Şimdi uzmanlaşma zamanı. Uzmanlaşmak için seçilecek alan yeni bir alan olmalı veya yakın gelecekte gündeme gelecek bir alan olmalı. Bu alanlardan bazılarını saymak gerekirse, başta fikri mülkiyet hukuku, çevre hukuku, taşıma hukuku, internet hukuku, rekabet hukuku, tüketici hukukugibi alanlar geliyor.
Ancak klasik hukuk konularında iyi olmayanların bu alanlarda başarılı olma şansı yoktur.
Hukuk bir bütündür, aşırı uzmanlaşma bütünü görmemizi önlememeli.
Örneğin sözleşmeler hukuku alanında iyi değilseniz, hiçbir konuda iyi olamazsınız. Medeni Hukuk ve Borçlar Hukuku tüm alanların anasıdır, herşey onların üzerine kurulur, temel sağlam olursa üstüne kurulan yapı da sağlam olur. Bu nedenle yeni ve güncel bir alan seçerken, klasik hukuk alanlarının da hala yürülükte olduğu ve onların prensiplerinin bu yeni alanlarda da geçerli olacağını unutmamak gerekiyor.
Hayat çaba göstermekten ibarettir, kolay vazgeçmemek ve ne istediğini bilerek ona ulaşmaya çalışmak esas olandır.
Hepinize parlak bir kariyer dilerim.
14 Comments
ebru
Gerçekler doğrunun düşmanıdır. (Don Kişot)
Sayın Hocam,
Yazınızda belirttiğiniz pek çok tavsiyeye katılmakla birlikte, genç bir hukukçu olarak rahatsızlık duyduğum bir hususu belirtmeden edemeyeceğim.
Türk Hukuk Şirketleri’nin uluslararası seviyeye ulaşması BİZ GENÇ HUKUKÇULARA PEK YARAMADI. Yeni mezunların ya da 1-2 yıllık iş tecrübesi olanların hukuk dünyasında karşılaştıkları durumdan bahsediyorum: İyi üniversitelerden mezun, dil bilen ve uzmanlaşmanın önemini anlamış genç hukukçular, büyük rağbet gören hukuk şirketlerinde sadece çevirmen olarak çalışıyorlar. Bu insanlara uzun süre inisiyatif verilmiyor. Böylece “nitelikli hukukçu olmaya aday” diyebileceğimiz bu insanlar üretme kabiliyetini edinmek veya geliştirmek bir yana, bir süre sonra adeta “mankurtlaşıyor” , bir şeyler üretme isteği bile duymuyor. Burada üretmekten kastım, olayı anlama ve çözüm sunabilme yeteneği.
Bir örnek vereyim; Büyük hukuk şirketlerinden birinde 4 yıl boyunca sadece çevirmenlik yapmış olan bir arkadaş, borca aykırılık ve haksız fiil arasındaki farkı Türkçe veya İngilizce olarak ifade edemiyordu. Bir diğeri; “çeviri yapmaya o kadar alıştım ki okuduğum gazeteyi bile anlamaya çalışmak yerine zihnimde İngilizceye çeviriyorum.” diyor.
Dolayısıyla yazınızda belirttiğiniz “belli bir alanda uzmanlaşma”, şimdi moda olan büyük hukuk şirketlerinde çalışan genç hukukçularda “belli bir alanda İNGİLİZCE çeviri yapabilme yeteneği” olarak karşımıza çıkıyor.
Bu tecrübeler için siz de pek çok mentor gibi “kişinin kendisini geliştirmesi çok önemli” diyebilirsiniz, ama bu durum biz genç hukukçular için “yel değirmenlerine karşı savaşmak” anlamına gelir. Üst düzeydekilerin gençlerin mesleki bilgisinden daha fazla yararlanmaları ve onları bu yönde teşvik etmeleri herhalde sadece rekabeti körükler. Ve sizin çok daha iyi bildiğiniz gibi, Rekabet kötü bir şey değildir.
İyi dileklerimle ve Saygılarımla
Prof. Dr. Yilmaz Aslan
Bu genç arkadaşımız, çok doğru bir noktaya değinmiş, yabancı hukuk büroları ve bazı bir iki türk büro da böyle.
Bunun sebebi şudur; bu bürolar yurt dışından aldıkları know-how’ı olduğu gibi burada uygularlar, bunun değişmesine de izin vermezler. Böyle bir çalışma zaman alır, onların işini adeta konfeksiyon gibi düşünebiliriz.
Bir de butik bürolar var, oralarda yaratıcılık kişisel beceriler ve bilgi birikimi, çalışkanlık ve üretkenlik çok daha ön plana çıkıyor.
Ben mevcut durumu yazdım, bu çok iyidir vs demedim zaten. Ama durum bu, tüm sakıncalarına rağmen genç arkadaşlarımız da nedense (?) o büroları tercih ediyorlar, maaşlar dolarla diyorlar, plazalarda, daha şık ortamlarda çalışmak istiyoruz, mahkemeye gitmek istemiyoruz, danışman avukat olmak istiyoruz diyorlar. Bence adliye tozu yutmadan avukat olmak, önemli bir eksikliktir. Adliyelerin de (dava avukatlığının) önemli tecrübeler kattığını düşünüyorum.
Hasan
Ebru Hanım
Ben büyük hukuk şirketlerinden birinde çalışıyorum ve şikayetçi değilim. Siz galiba o bürolarda çalışamayanlardansınız. 🙂 Yeterli özelliğe ve zekaya sahip olanlar bu büroları isteyerek tercih ediyorlar ve çok memnunlar.
ebru
Hasan Bey,
Konuyu bu kadar yüzeysel algılamayın lütfen. Ne ben bir kedi’yim ne de bu şirketler ciğer !!! Zaten mesele bu şirketlerin ciğer/mükemmel olmadığını hatırlatmak. Bu tür şirketlerde çalışmak isteyen ve bir yandan da hukukçu olmak isteyen yeni mezunlar meslek hayatlarını TAHMİN ETTİKLERİNDEN DAHA UZUN BİR SÜRE çeviri yaparak geçireceklerini unutmasınlar. Dolayısıyla daha üretken (hukukçu) olmak isteyenler için bu şirketler ideal değil. Tercihi buna göre yapmak gerekir. Ancak tercihi bilinçli yapabilmek için bir şeylerden haberdar olmak da lazım. Keşke ben de üniversite yıllarımda benim yazdıklarımı birilerinden duysaydım da, legal 500.com’da ilk sıralarda yer alan 2 büyük hukuk şirketinde çalışmasaydım.
Çok merak ettiyseniz söyleyeyim; Ben daha özgür ve üretken olmayı tercih ettiğim için üniversitede kalmayı hedefledim. Açıkçası zeka seviyem; 5 yaşındayken götürüldüğüm Kadıköy Zeka Ölçme Merkezi resmi ölçümlerine göre “üstün zeka” seviyesinde olduğundan, “dereceyle bitirdiğim” üniversitede kalmak bana daha cazip geldi. Tercih sizin. Rahatsız olmuyorsanız devam edin. Ama daha fazlasını arayanlar için bir-iki ipucu verenlere de engel olmayın lütfen.
Başarılar dilerim.
duygu
Büyük şirketlerde ne kadar başarılı olunursa olunsun kendini ispat etmek çok zor
duygu
Yılmaz Aslan kendini en iyi şekilde donatmış bir profesör olduğunu okul yıllarımdan bildiğim için ve iş dünyasında da yer aldığından bütün tavsiyelerini can kulağıyla dinlerim.
Melih Maldar
Ben de co isterdim hukuk okumayi da 112 bin kusuruncu olunca 40 km uzagindan bile gecemedik:D:D
dilara
merhaba ben 1.sınıf öğrencisiyim benim sorum şu:
bildiğiniz gibi son 5-6 yıldır her sene yeni hukuk fakulteleri açılıyor ve mevcut kontenjanlar çok abartılı şekilde artırılıyor..(mesela İstanbul hukuk bu yıl tam 1230 kişi aldı, 8 yeni hukuk fak. açıldı ve seneye 4 tane daha açılacak)..şimdi bizi kaygılandıran gelecekte bunca hukukçunun arasında ne yaparız,nasıl yaparız.başka bir bölüm okuyup da işsiz kalmak var. birde hukuk fak. hemde İstanbul üniv. okuyup işsiz kalmak var. sizce bu kadar kontenjan artırımı doğru mu?
Melih
Dilara Hanım,
Belkide artan kontenjanlar sayesinde yerleştiniz. Yerleşmeden önce buna seviniyordunuz, yerleştikten sonrada yeriyorsunuz. Avukat değilim mühendisim kimsenin savunuculuğu peşinde değilim. Size bir mezun olarak tavsiyem üniversite yıllarınızı kendinizi geliştirme açısından yada sosyal bakımdan ileriye götürmenizdir. İşinizi iyi öğrendiğinizde kontenjan artırımlarndan kaynaklanan kalabalıktan iş bulmak için, tıpkı kaynayan havuzdan ayrılan su molekülü gibi, ayrılacaksınız. Bu devletin zirvesindeki vatandaşların kafasını yorması gereken bir konu ve aynı devletin zirvesindeki aynı kişiler vatandaşını askerini çalışanını yada öğrencisini yıllardır duymuyor. İşinize bakınız.
Duygu Özen
Yılmaz Aslan okul yıllarımdan bu yana tanıdığım hayatımda gördüğüm en zeki, en ileriyi görebilen şahsına münhasır çok değerli bir insandır. Ne dediyse harfi harfine çıkmıştır inanın bunu canı gönülden söylüyorum arkadaşlar hayatımda çok pozitif etkileri oldu. Yılmaz hocaya göre başarıya giden yol çalışmak,çalışmak ve yine çalışmak bu kuralı uygularsanız başarı size zaten kendiliğinden gelir. Kendisi de aynen bu kuralı uygulayarak rekabet hukuku alanında aranılan kişiler listesine girmeyi başarmıştır.
Av. B. Ümmühan Dondurmacı
Sayın Hocam,
ben İstanbul Barosu’ndan Av. B. Ümmühan Dondurmacı. 2005 yılında Marmara Üniversitesi’nden mezun oldum ve daha sonra yüksek lisans yapmak amacıyla Almanya’ya gidip orada Almanca öğrendim ve şu an Münster Üniversitesi’nde mastırıma devam etmekteyim. Uzun zamandır mastır tezimi hangi alanda yazacağımı düşünmekteyim ve bu alanın kendisi hakkında uzman kişilere ihtiyaç bulunduğu bir alan olmasını istiyorum. İnternette bu konuyla ilgili olarak görüş bildirdiğiniz bir forumda çevre hukukunu uzmanlaşma ihtiyacı bulunan dallar arasında saydığınızı okudum. Burada çevre ve imar hukukunu mu kastettiniz acaba, zira bulunduğum üniversitede bu isim altında bir kürsü bulunuyor. Eğer öyle ise veya sadece çevre hukukunu kastettiyseniz bu konuda önerebileceğiniz tez konuları nelerdir? Bu konuda Türkiye’de çalışma alanlarının geniş olduğunu düşünüyor musunuz?
Saygılar
çağrı kaya
ben hukuk fakültesi birinci sınıftayım acaba cir avukatın yanında çalışmaya başlasam mı?
hamit
merhaba
ben üniversite sınavı oturumlarında -panik atak nöbetletleri- geçirdiğm için hedeflediğim ve çok rahat gitmem gereken istanbul ve ankara gibi üniversitelere yetecek puanı tutturamadım , şimdi bir anadolu üniversitesinde hukuk okuyorum.
ve bu siteden isyan etmek istiyorum.ankara istanbul da okuyoruz diye bu kadar ego müptezeli olmanızı anlayamıyorum.alt tarafı benim sınav anında panik atak nöbeti geçirip 120 nabızla ve aşırı terleme ile güç bela tamamlayabildiğim bir sınavda bunları yaşamadınız ve ankara istanbul’a yerleştiniz.ve şimdi siz bizi ikinci sınıf hukukçular olarak görüyorsunuz.sizi
duyan da sanır ki bir tek siz anlıyorsuniz borçlar hukukundan ceza hukukundan şundan bundan…
sırf sizin gibilerin egolarından imalarından nefret ettiğim için okulu bırakma noktasına geldim.
benden tek farkınız sınav anında sağlık problemi çekmemeniz ama size göre siz memleketin en iyi hukukçuları olacaksınız çünkü istanbul ve ankara gibi elit okullarda eğitim görüyorsunuz.
bizse -fazladan kontenjan sayasinde sözde hukuk okuyan- parya hükmünde bir güruhuz.
hukukcu
Ben auhf 1.sinif ogrencisiyim oncelikle isyan eden hamit kardesime sesleniyorum kardes okulda800 adam var ve cok azi ego icersinde cogu okula emin ol kufrediyo(ben dahil) kendini kasma rahat ol bide hukuk ogrencisi olarak yaz tatilini nasil değerlendirebilirim tecrubeli arkadaslar paylaşın faydalanalim